L'hospital Josep Trueta de Girona impulsarà l'any vinent un nou programa per a tractar els nadons prematurs i les seves famílies d'una manera més integral. L'Institut Català de la Salut ha anunciat que generalitzarà i potenciarà el Programa d'Assessorament i Cura del Desenvolupament Individualitzat del Nounat, l'anomenat Nidcap, a tots els seus hospitals amb UCIs neonatals, entre ells el Trueta. Aquest programa té en compte les diferents necessitats del nadó -la curació, però també la protecció de l'estrès i del dolor o els estímuls per al seu desenvolupament-, posa en valor l'alletament matern i prioritza l'atenció a la família, que participa activament en les cures per a enfortir el vincle amb la criatura.

Els aspectes clau del NIDCAP, expliquen des de l'ICS, són reduir l´estrès del nadó i facilitar-li el correcte desenvolupament del sistema nerviós central. L´objectiu final és millorar el pronòstic, especialment en referència al desenvolupament neuronal. Josep Perapoch, el cap del servei de Neonatologia de l'hospital de la Vall d'Hebron -on el programa funciona des de fa una dècada-, destaca que la filosofia del programa es fonamenta en el benestar dels infants a partir del «contacte pell amb pell, amb la participació activa de pares i mares».

A més de ser un programa de cures, el Nidcap ofereix un programa de formació per a professionals i famílies. El Programa va més enllà, i també s´aplica a tots els nounats que han de ser ingressats a la unitat de cures intensives per problemes de salut.