Unes 1.354 unitats familiars es van beneficiar l'any 2014 del projecte d'intermediació en habitatges socials de la Fundació Ser.Gi, segons les dades recollides a la memòria anual de l'entitat. Aquesta xifra d'unitats de convivència, que en total engloba més de 3.800 persones, suposa un 9,5% nuclis més que se'n beneficien que l'any anterior, quan eren 1.237.

Els responsables de la fundació destaquen a la memòria que, malgrat que els preus dels habitatges comença a anar a la baixa, l'atur i la precarietat econòmica està fent que "un nombre creixent de famílies estigui perdent el seu habitatge" en no poder pagar el lloguer o les quotes de la hipoteca.

Aquest projecte d'intermediació en habitage social de la fundació consisteix en generar estratègies d'acompanyament a l'accés i el manteniment de la casa per a persones que es troben en risc de vulnerabilitat.

Per això, hi ha una borsa d'habitatges que es nodreix sobretot del mercat privat (és a dir, particulars, promotors o bancs): un cop es capten els habitatges, s'hi allotgen les persones i famílies que busquen casa, que prèviament han estat ateses pels professionals de la fundació i de les quals ja en coneixen les necessitats.

Amb la signatura del contracte d'arrendament corresponent, es normalitza la seva situació en relació amb l'habitatge i es comença el seguiment del cas. L'acompanyament socioeducatiu varia en funció de l'autonomia de cada unitat de convivència.

En total, a finals del 2014 es seguien 218 habitatges de Girona, Figueres, Lloret de Mar, l'Alt Empordà i Pineda de Mar, a la comarca del Maresme.

Pel que fa a la xifra de propietaris que participaven al programa d'intermediació en habitatge per a persones en risc d'exclusió social, va caure respecte el 2013, passant de 169 a 109.

La masoveria urbana

El projecte de masoveria urbana, una fórmula per tenir un habitatge a un preu assequible inspirada en la masoveria de les zones rurals, ha permès atendre set casos.

Aquest sistema treballa en la cessió de l'ús d'habitatges buits amb l'incentiu per al propietari de portar-hi a terme millores i mantenir-lo. Les famílies que s'hi allotgen es fan càrrec d'aquestes millores a canvi d'una reducció del preu del lloguer.