La jornada del Cercle d'Infraestructures a la Cambra de Comerç de Girona que es va celebrar ahir va tenir com a eix principal la defensa del transvasament d'aigua del Roine i la interconnexió dels sistemes hídrics catalans com a solució al dèficit estructural d'aigua que pateix Catalunya. Ho va defensar el catedràtic d'Enginyeria Hidràulica a la Universitat Politècnica de Catalunya, Josep Dolz, que va estar convidat a exposar el seu punt de vista pel president del Cercle d'Infraestructures, Pere Macias, i pel president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.

L'expert en enginyeria hidrològica va remarcar que el problema "no és Catalunya, sinó l'àrea metropolitana de Barcelona", amb una gran concentració de població en un espai costaner on precisament hi ha menys aigua. També va explicar que el 70% de la demanda d'aigua és per al reg, cosa que no vol dir que es malbarati però sí que es podria gestionar molt millor.

Dolz va apuntar que no està provat que el canvi climàtic suposi que hi haurà menys pluges, però sí que aquestes seran molt més irregulars i això obligarà a dependre molt més dels embassaments. Sobre la qüestió, va recordar un estudi sobre l'entrada de cabal al pantà de Sau que mostra una tendència clara a la baixada. "És un toc d'atenció comprovar que si mirem una sèrie llarga de dades dels rius catalans, es constata una baixada del 40% dels cabals" i que un 20% del temps, l'àrea metropolitana de Barcelona, Girona i el Baix Ter estan en situació d'excepcionalitat en relació a l'aigua.

El problema, per al catedràtic no és una possible sequera com la que va afectar Catalunya el 2007-2008, sinó un dèficit estructural que cal atacar immediatament, perquè ara no hi ha la pressió d'una sequera i es poden prendre decisions de manera reposada.

Les propostes d'actuació de Josep Dolz passen per la millor gestió, la reutilització, la dessalinització de l'aigua del mar, però sobretot, per la interconnexió dels sistemes hídrics catalans i la portada d'aigua del Roine. L'expert està convençut que el Roine seria la solució pràcticament definitiva. "Connectem Catalunya al gran dipòsit d'aigua d'Europa", va dir abans d'indicar que no entén com el nacionalisme català s'oposa a aquest transvasament. El professor ha recomanat que la Generalitat, per aconseguir que el Govern espanyol autoritzi aquesta obra, hauria de tenir l'habilitat de no vincular-la únicament a Catalunya, ja que la seva aigua podria arribar, a través de conduccions ja existents, fins al sud del País Valencià. I va indicar que la qualitat de l'aigua del Roine és excel·lent.