L'hospital Josep Trueta de Girona impulsarà l'any vinent un nou programa per a tractar els nadons prematurs i les seves famílies d'una manera més integral. L'Institut Català de la Salut (ICS) ha anunciat que generalitzarà i potenciarà el Programa d'Assessorament i Cura del Desenvolupament Individualitzat del Nounat, l'anomenat Nidcap, a tots els seus hospitals amb UCIs neonatals, entre ells el Trueta.

Aquest programa té en compte les diferents necessitats del nadó -la curació, però també la protecció de l'estrès i del dolor o els estímuls per al seu desenvolupament-, posa en valor l'alletament matern i prioritza l'atenció a la família, que participa activament en les cures per a enfortir el vincle amb la criatura.

Els aspectes clau del Nidcap, expliquen des de l'ICS, són reduir l'estrès del nadó i facilitar-li el correcte desenvolupament del sistema nerviós central. L'objectiu final és millorar el pronòstic, especialment en referència al desenvolupament neuronal.

El pediatra Josep Perapoch, el cap del servei de Neonatologia de l'hospital de la Vall d'Hebron -on el programa funciona des de fa una dècada-, destaca que la filosofia del projecte es fomentar el benestar dels infants a partir del "contacte pell amb pell, amb la participació activa de pares i mares".

A més de ser un programa de cures, el Nidcap ofereix un programa de formació per a professionals i famílies.

El programa va més enllà, i també s'aplica a tots els nounats que han de ser ingressats a la unitat de cures intensives per problemes de salut.

L'exemple de Vall d'Hebron

Fonts de l'ICS apunten que el recorregut del Nidcap a la Vall d'Hebron ha inclòs la incorporació de nombrosos canvis en la cura dels nadons i de les seves famílies, a més de nombroses activitats de formació, docència i recerca.

El projecte reforça el paper dels progenitors en les cures dels fills en estreta col·laboració amb els professionals d'infermeria de la unitat. Els pares són convidats a entrar a la Unitat de Neonatologia les 24 hores del dia per estar amb els seus fills i, en el cas de l'hospital barceloní, fins i tot disposen d'una sala per a ells, on també es realitzen reunions per a compartir l'experiència amb altres famílies i amb els professionals de la unitat del centre.

Quan la família no pot estar amb els infants, s'utilitzen cobertors a les incubadores per protegir els nadons del soroll i la llum amb l'objectiu de reduir-los l'estrès.

"Es tracta d'un canvi de paradigma de tot el concepte de la Unitat", insisteix el doctor Perapoch, que també és un dels tres formadors Nidcap de la Vall d'Heborn que instruirà professionals d'altres centres.

A més de vetllar per al bon desenvolupament del nadó, també es procura que les famílies visquin tota la situació de forma normalitzada. Per exemple, realitzen tallers per als germans i els permeten l'entrada a la UCI perquè també se sentin inclosos en la cura del germà.

En definitiva, "busquem reduir l'impacte que el canvi d'entorn, entre l'úter matern i una incubadora, suposa per a l'infant, en un moment crucial en què el cervell es troba en ple procés de desenvolupament i en una situació de vulnerabilitat", diu Perapoch.