Dos radiòlegs de la Clínica Girona, els doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, han estat premiats recentment al Congrés Mundial de Radiologia Celebrat a Chicago. El grup d'investigació de radiologia de la Clínica Girona, Institut de Diagnòstic per la Imatge i Universitat de Girona han participat en el treball premiat amb la distinció Cum Laude sobre la imatge molecular i funcional en el diagnòstic de les malalties dels testicles, durant el congrés mundial de radiologia celebrat aquesta setmana als Estats Units.

Aquest treball mostra la utilitat de les tècniques d'imatge utilitzant ecografia amb contrast, ecografia elastografia, ressonància magnètica amb difusió, contrast, espectroscòpia i la ressonància de cos sencer.

Aquestes tècniques d'imatge identifiquen els canvis en la consistència del teixit, la vascularització, difusió molecular o el metabolisme del testicle, i permeten obtenir informació que la imatge morfològica no pot mostrar.

Aquestes tècniques fan possible d'avaluar la fisiologia i biologia de diferents malalties dels testicles de forma ràpida i no invasiva pel pacient, és a dir, sense realitzar cap intervenció o biòpsia.

El treball mostra la utilitat d'aquestes tècniques en malalties com tumors, infeccions, infarts per mala rotació dels testes, problemes congènits dels testicles o fins i tot avaluar la causa de la infertilitat.

El treball mostra també la utilitat de la ressonància de cos sencer per avaluar la disseminació del càncer de testicle i conèixer la resposta al tractament.

Precisament, els especialistes de radiologia de la Clínica Girona van ser pioners a l'estat espanyol en utilitzar la ressonància magnètica de cos sencer.