L'Institut de Diagnòstic per a la Imatge (IDI) ha equipat la Unitat de Medicina Nuclear de l'hospital Josep Trueta amb un nou aparell diagnòstic d'última generació. És el primer d'aquestes prestacions que s'instal·la a Catalunya i consisteix en un sistema híbrid que integra en un sol aparell una gammacàmera i un equip equip de tomografia computada (TC) multitall, dotat de vuit files de detectors.

L'equip, un SPECT/TC diagnòstic, permet obtenir de manera simultània la informació funcional que aporten les gammagrafies i l'anatòmica que s'obté amb la TC multitall.

Això, expliquen fonts de l'hospital Trueta, permet guanyar precisió en el diagnòstic respecte a l'ús de les dues tècniques per separat, ja que augmenta la capacitat per detectar la malaltia.

Dues proves alhora

Aquest nou equipament pot funcionar de tres maneres diferents: com una gammacàmera convencional, fent exploracions gammagràfiques de manera aïllada; com un aparell de TC diagnòstic independent o com un equip híbrid capaç de fusionar les dues tècniques en una sola exploració del pacient.

El fet de poder realitzar les dues tècniques en una única sessió permetrà reduir proves i temps de de mora als usuaris. Fins ara, primer es feia la gammagrafia i, sovint, la prova mostrava la necessitat de fer-li una TC per concretar el diagnòstic, cosa que el retardava unes setmanes més.

Potenciant el treball conjunt dels especialistes de radiologia i medicina nuclear, s'establiran protocols comuns i s'analitzaran en equip les troballes. La col·laboració entre els dos grups de professionals sanitaris reduirà el nombre d'estudis no concloents, estalviarà proves innecessàries i reduirà el temps per arribar al diagnòstic final.

S'estima que el nou equipament realitzarà prop de 4.000 exploracionsa l'any i suposarà per a l'IDI una inversió de 1.068.916 euros per als propers 6 anys.