La neu serà una vegada més la protagonista d'aquest pont de la Puríssima, en què les estacions catalanes preveuen un ple d'esquiadors, mentre que els establiments de turisme rural calculen que l'ocupació rondarà el 90%.

El director d'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, ha explicat que el sector està "eufòric" amb les perspectives per a aquest pont ja que totes les estacions d'esquí estaran obertes i les previsions meteorològiques són bones.

Segons Alsina, el pont de la Puríssima és "fonamental" per al balanç de la temporada d'esquí, ja que representa entre el 10 i el 13% del total d'esquiadors i de la facturació.

Alsina preveu una bona temporada en la qual es podrien arribar als 2 milions d'esquiadors, davant dels gairebé 1,9 milions registrats la temporada passada, quan la falta de neu durant el pont de desembre va obligar a mantenir tancades la majoria d'estacions.

En general, les estacions d'esquí han notat "més la falta de neu que la crisi econòmica", perquè l'"esquiador convençut és addicte", apunta Alsina, que ha afegit que la crisi s'ha notat menys en l'afluència d'esquiadors a les pistes que en la despesa en coses accessòries. "La gent prefereix anar a esquiar i menjar un entrepà, en lloc d'anar a un restaurant", ha apuntat.

Les inversions realitzades per posar a punt les estacions d'esquí catalanes aquesta temporada arriben als 13 milions d'euros, 4,8 milions a les de Girona i 8,2 milions a les de Lleida.

La Molina i Masella van obrir portes el passat cap de setmana, i en sis dies ja van registrar més de 5.000 esquiadors. Divendres va tocar a l'estació d'esquí nòrdic Guils Fontanera i ahir va ser el torn de Vallter 2000 i Vall de Núria. També ahir, a la Masella es va inaugurar la temporada d'esquí nocturn, amb 26 quilòmetres esquiables, 13 remuntadors en funcionament i 24 pistes obertes amb 550 metres de desnviell.

Expectatives del sector

El gerent de l'associació, la d'hotelers de la Costa Brava, Martí Sabrià, preveu ocupacions entre el 50 i el 60% entre els establiments oberts de la zona, que seran un 40% del total.

Sabrià recorda que durant aquest pont la gent preval les estades en la neu o la visita a ciutats, on poder iniciar les compres nadalenques.

No obstant això, els hotelers de la Costa Brava preveuen una bona ocupació, entre el 75 i el 80%, per a final d'any, quan francesos, catalans i turistes d'altres parts d'Espanya, bàsicament Aragó, Navarra, Euskadi i alguns madrilenys, s'acostaran a la zona per donar la benvinguda al 2016.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, explica que el pont es presenta amb "molt bones perspectives", amb una ocupació superior al 90% a les zones d'influència de les estacions d'esquí i del 80% de mitjana, en general, al Pirineu.

La neu i el fet que el pont no sigui massa llarg afavoreixen l'afluència de persones a la muntanya i el turisme interior, que també s'ha beneficiat d'alguna manera, segons el parer de Serrano, de la situació creada pels atemptats de París, "no tant per por" sinó per les majors incomoditats com els controls aeroportuaris.

Gairebé plenes també estaran les cases de turisme rural, amb previsió d'arribar al 90%, segons la Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat), que confirma que la tendència d'aquest any, que està registrant més ocupació que l'anterior, s'està notant també en aquest pont.

La platja no sol ser una de les destinacions preferides en aquestes dates i l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda estima una ocupació d'entre el 75 i el 80% als hotels oberts, que són aproximadament una vintena, cosa que suposa que les places disponibles són un 15%.

El Gremi d'Hotels de Barcelona estima en un 56% l'ocupació que registraran els establiments de la ciutat entre els dies 4 i 7 de desembre, similar a la de l'any passat que va ser del 54%.

Les reserves de viatges per al pont de desembre han augmentat un 8% aquest any, segons l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), que apunta que les destinacions preferides pels catalans són Berlín, Roma, París, Viena i Londres.