Les previsions s'han acomplert i aquest Pont de la Puríssima es tanca amb bon regust de boca al Pirineu gironí. Hotels del Ripollès i, sobretot, de la Cerdanya, han arribat al 80% d'ocupació. Hi ha ajudat l'obertura de les estacions d'esquí, si bé es cert que encara hi ha poca neu i la que permet baixar per les pistes s'ha fabricat amb canons artificials. El turista que ha escollit muntanya ha estat el de proximitat: famílies gironines, de Barcelona ciutat i l'àrea metropolitana, que han concentrat les estades sobretot entre dissabte i diumenge (molt poca gent ha allargat els quatre dies). Pel què fa a cases rurals, el sector assegura que hi ha establiments on s'ha arribat a penjar el cartell de complert.

Bona arrencada de l'hivern a les comarques gironines de muntanya. El Pont de la Puríssima ha complert expectatives i es tanca amb ocupacions del 80% al Ripollès i a la Cerdanya. Des de la Federació d'Hostaleria, la seva portaveu Marina Figueras subratlla que allà on més llits s'han omplert ha estat en aquesta segona comarca. "A les comarques de muntanya, s'esperaven ocupacions mitjanes del 70% però l'obertura de les pistes d'esquí ha ajudat a apujar-les", concreta.

L'arrencada de la temporada de neu ha portat més esquiadors, però no tots els turistes han passat el pont a les pistes. "Hem complert expectatives, tenint en compte que l'obertura de La Molina i Masella és un gran dinamitzador, però que no tothom ve per esquiar", precisa la vicepresidenta de l'Associació d'Hostaleria de la Cerdanya, Núria Vidal.

Pel què fa al perfil del turista, aquest es manté invariable any rere any. No hi ha estrangers, sinó famílies d'arreu de les comarques gironines, de Barcelona ciutat o de l'àrea metropolitana que aprofiten aquests dies per agafar-se un respir. "Bàsicament, el turista és català i de proximitat", precisa Marina Figueras.

Tot i que l'ocupació hagi arribat al 80%, però, aquest percentatge no ha estat homogeni durant els quatre dies. Bàsicament, els pics d'ocupació s'han registrat al cap de setmana (dissabte, diumenge i a tot estirar, en alguns llocs el dilluns). "El turista sol arribar dissabte i marxar dilluns", explica la vicepresidenta de l'associació cerdana. "La mitjana d'estades se situa entre una i dues nits", hi afegeix la portaveu de la Federació d'Hostaleria.

Neu artificial

Aquells qui han pujat a muntanya per esquiar ho han pogut fer, però amb poca neu. La Molina, Vallter2000, Núria i Masella han arrencat temporada a mig gas. De moment, no hi ha hagut nevades abundants -s'esperen a mitjans mes- i les pistes s'han obert gràcies als canons artificials. A La Molina, per exemple, de les 61 que suma l'estació avui n'hi ha deu d'obertes (les de la zona central).

"Sí que és veritat que la neu és produïda, però la qualitat és molt bona; hi ha ajudat el fet que a la nit s'hagin registrat temperatures fredes, que l'han mantinguda", explica la cap de Comunicació de l'estació, Anna Sirvent. La Molina, a més, ha estat l'única de les quatre del Pirineu gironí que aquest Pont de la Puríssima ha obert una pista negra.

Cartell de complert

Al costat dels hotelers, les cases de turisme rural també acomiaden el primer cap de setmana fort de l'hivern amb satisfacció. El president de l'associació, Ramon Corominas, explica que a les comarques de muntanya hi ha hagut establiments on s'ha superat el 90% i d'altres que han arribat a penjar el cartell de complert. "Si bé també s'ha de considerar que el gruix de les estades s'ha concentrat entre dissabte i dilluns", precisa el president.

Les famílies amb nens (el perfil majoritari) que han anat a darrera hora també han ajudat a apujar percentatges a les zones d'interior. Comarques com ara la Garrotxa, el Pla de l'Estany o el Gironès, on s'esperaven ocupacions del 65%, han arribat a tenir-ne fins al 70 o 75%. "S'ha de tenir en compte que aquells qui escullen muntanya solen reservar l'estada amb antelació; per contra, aquells qui van a darrera hora aposten per cases de turisme rural de l'interior", explica Corominas.

Menys francesos a l'Alt Empordà

Deixant de banda les comarques de muntanya, la Federació d'Hostaleria també explica que les previsions també s'han complert a l'interior i a la Costa Brava. Aquí, però, els percentatges són molt diferents. En comarques com el Gironès i la Selva interior, s'han situat entre el 55 i el 60%.

I a la costa, ja de per si poc atractiva durant els mesos d'hivern, "s'ha quedat a mitges", explica Marina Figueras. De fet, al litoral gironí s'ha de tenir en compte que durant aquests mesos hi ha entre la meitat i tres quartes parts dels hotels tancats (és a dir, aquells que només fan temporada d'estiu).

I entre els pocs que estan oberts, allà on més ocupació s'ha registrat ha estat a la Selva marítima (75%), seguit de la Costa Brava centre (50%). "Hem de tenir en compte que parlem de molt pocs hotels", subratlla Marina Figueras. L'Alt Empordà, però, és on menys llits s'han omplert. Només un 30%, sobretot "perquè el turista francès, que era qui solia escollir la zona, ha deixat de venir arran dels atemptats de París", conclou la portaveu de la Federació d'Hostaleria.