De cara a informar de la propera reactivació de les obres del geriàtric de la Vall d'en Bas, Lluís Amat (alcalde de la Vall d'en Bas per CiU), va afirmar que la Garrotxa passarà a tenir la consideració de comarca de prioritat alta en serveis d'atenció a la gent gran. Amat va indicar que la Generalitat té un mapa de prestacions socials que a més de marcar l'envelliment de les comarques indica els nivell de protecció.

El Mapa és un instrument de coneixement destinat a contribuir en una reordenació dels ajuts socials i per guanyar eficiència en la gestió. Amat -segons va informar en un dels darrers plens- va obtenir la informació sobre el canvi de barem de la Garrotxa cap a la prioritat alta en reunions efectuades amb membres del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i destinades a l'activació del geriàtric. Es tracta d'un equipament començat el 2010.

En tot cas, segons Amat, "el pas a categoria alta multiplica les opcions que el futur centre de serveis de la gent gran de la Vall d'en Bas tingui places públiques. Són les places que necessita per poder activar el geriàtric de la Vall d'en Bas en un termini de 18 mesos. De moment, l'Ajuntament té adjudicada la concessió per 40 places de residència, el centre de dia i atenció domiciliària. L'Ajuntament ha demanat una redefinició del projecte original i dotar-lo d'un caràcter més social i amb serveis més actualitzats.

La Garrotxa de temps és una de les comarques més envellides de Catalunya. Les darreres dades del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa del 2014 marquen en un 20,1% la població de més de 65 anys a la comarca.

El percentatge dels majors de 65 anys segueix una línia ascendent. Per exemple, el 2o12 eren el 19,9% de la població i el 2010 eren un 17%.

L'elevat percentatge de persones grans fa que la necessitats socials augmentin. La dependència des de fa anys és la principal línia d'actuació del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. Un 46,7% dels casos atesos pel Consorci el 2014 estava relacionat amb la dependència i en molts casos motivades per dones de més de 75 anys que viuen soles.