11 de desembre de 2015
11.12.2015

Els Agents Rurals tenen detectats 80 ruscs de vespa asiàtica

El 2013 hi havia tres nius i el 2014 ja se'n van comptar 15 Els darrers que s'han descobert es troben a la Selva

11.12.2015 | 00:00
Un dels ruscs que s´han localitzat a la comarca de la Garrotxa, la més afectada per la vespa asiàtica.

Les previsions que els Agents Rurals feien a principis d'any era que el 2015 es tancaria amb una trentena de nius de vespa asiàtica localitzats. Des de principis d'any ja se n'han detectat 80, que s'estan destruint, els darrers que s'han trobat són un a Brunyola i un altre a Santa Coloma de Farners. Si la tendència d'aquest insecte segueix aquesta dinàmica, el 2016 es tancarà amb més d'un centenar de ruscs.

La província s'ha d'anar acostumant a la presència de la vespa asiàtica, que per malnom du «assassina» a causa de l'escabetxada que provoca en els abellars. Des de principis d'any els Agents Rurals ja han detectat 80 ruscs d'aquest voraç insecte i encara que declinen fer projeccions de futur, les dades recollides fins al moment apunten que la tendència expansiva de la vespa asiàtica va en augment. Per a fer-se aquesta idea només cal recordar que el 2013 es van localitzar els primers nius a Catalunya, el 2014 ja se n'havien comptat 15 i es va detectar que la vespa anava més enllà de les comarques gironines i des de principis d'any estem a prop del centenar de ruscs.

No es pot descartar que en les setmanes que encara manquen per acabar l'any es localitzin més ruscs perquè amb la tardor molts arbres perden les seves fulles i això facilita localitzar-los. Precisament aquesta setmana se n'han trobat dos nous a la comarca de la Selva, segons que va infomrar ahir el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases. En concret, als municipis de Brunyols i Santa Coloma de Farners.
Aquesta setmana la destrucció de ruscs ha ocupat bona part de la jornada laboral dels agents rurals. Ahir van anar a Portbou a eliminar-ne un i el dia anterior van fer el mateix a Celrà i a Sant Martí Vell on també s'havien trobat dos nius.

Però la comarca que els porta més feina és la Garrotxa, on fa tres setmanes que van haver de desplaçar-se fins a la Fageda d'en Jordà a extreure'n un altre.

La identificació de 80 nius ha superat les previsions que a principis d'any havien realitzat els agents rurals, que esperaven tancar el 2015 amb només una trentena de ruscs localitzats. Si la tendència segueix així és segur que el 2016 es sobrepassarà de llarg el centenar.

La destrucció de nius

La millor manera d'acabar amb els nius és quan encara hi ha les vespes al seu interior, tot i que els que estan buits també es retiren per evitar que es dupliquin els avisos a causa d'un mateix rusc.

En els casos en què dins el rusc hi ha activitat, el mètode per eliminar-lo consisteix a ruixar-lo amb un insecticida i congelar-lo per matar-ne tota la colònia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook