13 de desembre de 2015
13.12.2015

La CUP desobeirà l'Audiència Nacional per la declaració rupturista del Parlament

Més de 200 persones es reuneixen a Celrà en un acte de suport i solidaritat amb els cinc municipis investigats

13.12.2015 | 00:00
Els diputats parlamentaris de la CUP Busqueta, De Jòdar, Salellas i Gabriel a l´Ateneu de Celrà.

La CUP va assegurar que no anirà a declarar a l'Audiència Nacional a Madrid en cas que algun jutge els citi per haver donat suport a la declaració de desconnexió aprovada al Parlament el 9 de novembre. La formació va reunir ahir més de 200 persones a l'Ateneu de Celrà en un acte en suport i solidaritat amb els ajuntaments investigats per haver aprovat mocions en favor d'aquesta resolució. Justament l'Ajuntament d'aquesta localitat va ser el primer investigat -juntament amb el de la Seu d'Urgell- i el seu alcalde, Dani Cornellà, ja va anunciar des d'un primer moment que no pensava enviar cap document a Madrid argumentant que el poble ja s'havia començat a "desconnectar d'Espanya".
L'Audiència Nacional investiga actualment cinc municipis catalans: Girona, Celrà, Igualada, la Seu d'Urgell i també Vilassar de Dalt, que va ser afgit ahir a la llista. El tribunal també havia obert diligències contra Sant Cugat del Vallès però, finalment, el cas va quedar arxivat.
Entre els assistents a l'acte de suport de Celrà, hi havia quatre diputats parlamentaris de la CUP (Josep Manel Busqueta, Julià de Jòdar, Benet Salellas i Anna Gabriel) i també representants municipals d'ajuntaments d'arreu del territori català on es van aprovar mocions en favor de la resolució rupturista i també, especialment, regidors i alcaldes dels cinc ajuntaments investigats.
Durant l'acte, el partit va exposar quin és el seu posicionament davant les investigacions de l'Audiència Nacional. Segons va explicar el diputat Lluc Salellas, la CUP ha proposat ja a la resta de forces polítiques amb representació als ajuntaments que segueixin el seu exemple i no enviïn cap documentació que demani l'Audiència Nacional. I va fer un pas més: que, en cas que se'ls arribi a citar a declarar a Madrid, no hi vagin. "Desobediència, república i independència és el nostre únic full de ruta", va dir Salellas, que va remarcar que la formació assembleària aposta per la "desobediència" a la justícia espanyola perquè creu que és "la fórmula per defensar la república catalana".
Després de l'arxivament de la investigació a Sant Cugat, el diputat va assenyalar que l'Audiència Nacional podria fixar-se com a objectiu els diputats de Junts pel Sí (JxS) i la CUP que van aprovar el text al Parlament. "Som conscients que si s'arxiva el cas de Sant Cugat això assenyala els diputats que la vam aprovar", va reconèixer el polític gironí.

Reivindicació celranenca
Celrà és un municipi de poc més de 5.000 habitants on la CUP governa des del 2011 (des del 2015 amb majoria absoluta). El poble ha estat en diferents ocasions en el punt de mira de la justícia espanyola i també de l'administració de l'Estat. Entre d'altres, va ser denunciat per haver aprovat una moció per declarar-se territori català, lliure i sobirà, va tenir requeriments perquè retirés l'estelada de l'ajuntament (l'últim, d'aquesta mateixa setmana) i ara també és investigat per l'Audiència Nacional. Tot plegat va portar Celrà a declarar persona non grata la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna. "Si la justícia espanyola ens anul·la els acords presos per l'Ajuntament, tornarem a aprovar les mocions, i si ens treuen l'estelada, serà la gent del poble qui en torni a posar més", va afirmar ahir l'alcalde.
Segons Dani Cornellà, la deso?bediència a la justícia espanyola és un mandat que segueixen per "obeir" els veïns de Celrà que els han votat i, segons apunta, els donen alè per seguir ferms en aquesta postura. Ara bé, va reconèixer que estan "cansats" que Celrà sempre sigui el focus de les denúncies. "N'estem farts, tot i les mostres de suport estem molt cansats perquè venim cada dia a construir i alguns només volen posar pedres al camí", va lamentar l'alcalde, que va assegurar, però, que seguiran defensant els mateixos principis. "A veure si comencen a entendre que Celrà ha agafat la drecera cap a la república i que les seves pedres al camí només reforcen la idea que ?se?guirem obeint el nostre poble", va sentenciar.

Sense novetats amb JxS
És pràcticament inevitable que en qualsevol acte públic de la CUP els diputats encarregats de la negociació amb Junts pel Sí hagin de respondre les preguntes dels periodistes. En aquest cas, va ser Salellas qui va tirar pilotes fora i va assegurar que no hi ha cap novetat. Tanmateix, el diputat va aprofitar l'ocasió per obrir una reflexió. "Com a país ens mereixem que el debat sobre el projecte de país i el full de ruta i la ruptura amb Espanya vagi més enllà de les negociacions amb Junts pel Sí", va manifestar. A més, va constatar que actes com el de Celrà mostren que la CUP aposta per la desobediència per aconseguir l'objectiu: la república catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook