El restaurant El Celler de Can Roca de Girona baixa de la primera a la sisena posició en una nova llista dels mil millors restaurants del món que ha impulsat França com a alternativa a la britànica 50 millors restaurants del món de la revista Restaurant, on creuen que el seu país no ocupa el lloc que es mereix. Volen saber quina posició té realment la cuina francesa al món i oferir una nova llista més objectiva. Es donarà a conèixer dijous però Le Figaro ha avançat les 10 primeres posicions. El primer lloc és per a un cuiner francès, Benoît Voilier, del restaurant de l'Hotel Ville, a Crissier, Suïssa. Tres xefs francesos més se situen entre els primers. Els impulsors defensen que pretén ser "la guia de guies".

La gastronomia és un dels elements d'atracció turística de França. Ser tan poc present a la llista britànica molesta el país veí amb una cuina de renom internacional. Periodistes i polítics es donaran cita dijous als salons del ministeri de Relacions Exteriors de París on es donarà a conèixer la llista Global 1000 dels millors restaurants del món. França i Japó són els més ben representants amb un centenar d'establiments que hi figuren. Espanya, en canvi, se situa al costat d'altres països com Estats Units o Itàlia, que compten amb una cinquantena. Tot i que encara no es coneixen els noms, el que ja se sap és que El Celler de Can Roca baixaria fins a la sisena posició. Surt més ben parat que la resta dels deu primers, entre ells el Mugaritz, d'Errenteria, que no apareixen en les primeres posicions del nou rànquing.

La iniciativa es va posar en marxa fa un any, quan el Ministeri d'Assumptes Exteriors va reunir un Consell de Promoció Turística en què es va debatre sobre la promoció de la seva gastronomia, un dels atractius del país. I la revista Restaurant va esta al punt de mira, relata Le Figaro. Consideren que el resultat de la famosa llista que es publica des del 2002 està influenciat pels industrials. "El comitè té la intenció de determinar finalment el veritable lloc de la gastronomia francesa al món" amb una llista clara i fiable.

La selecció s'elabora amb una metodologia complexa feta per ordinador que ja s'utilitza per altres "guies de guies", com l'ATP del tennis. Prèviament es recullen les puntuacions dels restaurants de 186 guies, webs participatives, classificacions i diaris de tot el món. Es van enviar 150.000 qüestionaris als restaurants de tot el món per establir la fiabilitat de les fonts i tres mil van respondre. Busquen que cap apreciació personal entri en joc a l'hora d'elaborar la llista.

Saben que hi haurà crítiques i que potser els francesos creuran que hi ha pocs restaurants del seu país i els estrangers en trobaran massa. L'organitzador de la llista britànica, William Drew, creu que "hi ha un munt d'espai per a llistes alternatives". A més, Le Figaro qüestiona si és raonable comparar cuines de vegades diametralment oposades com la de Tòquio o França. Benoît Violier, ara a la primera posició, considera que "crec que és molt delicat, fins i tot dins d'Europa, la cuina escandinava i la francesa tenen identitats i estils que mereixerien ser tractats per diferents guies".

La nova eina permetrà buscar els millors per país o per ciutat i, a banda de ser una "batalla per la torre", serà una eina per al viatger gurmet.