La Marató de TV3 va recaptar fins a les 21.00 hores d'ahir un total de 3.008.360 euros, després de tretze hores de campanya en la lluita contra la diabetis i l'obesitat. Més de 2.300 voluntaris, 2.200 activitats i 700 poblacions es van mobilitzar enguany per recaptar fons per a la investigació de dues de les malalties del metabolisme més freqüents a Catalunya. Els donatius a La Marató es van poder realitzar trucant al llarg de tota la jornada al telèfon 905 11 50 50 o també a través d'internet. "La diabetis és una malaltia causant de moltes altres malalties, com la ceguera, els infarts o les insuficiències renals", va alertar de bon matí el conseller de Salut, Boi Ruiz, als micròfons de Catalunya Ràdio. "L'obesitat i el sobrepès són una epidèmia mundial", va continuar Ruiz, que va apostar perquè la recerca en diabetis "s'orienti més a fenòmens curatius que no pas pal·liatius".

"El gran repte que té la sanitat pública no és només donar resposta a les malalties, sinó curar-les", va afirmar el conseller de Salut, que va avisar que malauradament hi ha una relació clara entre obesitat i el nivell de renda que pugui tenir cada persona.

Des d'actuacions a curses

Per lluitar contra aquestes dues malalties del metabolisme, la Marató de 2015 va bolcar la seva solidaritat amb l'habitual programa especial de més de 12 hores a la cadena de televisió TV3 amb entrevistes a testimonis i actuacions en directe de grups com Estopa, Muchacho y los Sobrinos, Els Pets, Sopa de Cabra, Nyandú, Carlos Baute o bé la Fundación Tony Manero i un reguitzell d'activitats arreu del territori com per exemple la cursa de la Universitat Autònoma de Barcelona (amb rècord de 2.260 participants), un concurs d'escultura amb motoserres a l'Anoia o el tradicional partit de futbol entre famosos al Mini.

Tota aquesta mostra de solidaritat no seria possible sense la tasca desinteressada de més de 2.300 voluntaris, que van col·laborar d'alguna manera en l'organització de La Marató de TV3. Concretament, la seu de Barcelona va comptar amb 2.019 voluntaris, la de Girona amb 123, Lleida amb 82 i 106 persones van fer de voluntàries a Tarragona. El Departament de Benestar Social i Família ha estat l'encarregat de portar a terme la formació de les persones voluntàries que van atendre les trucades telefòniques durant tota la jornada d'ahir. En aquest sentit, entre d'altres treballs, el Departament liderat per Neus Munté va elaborar els dossiers de formació i eines de suport, i va impartir 10 sessions formatives a Barcelona, 1 a Tarragona, 1 a Lleida i 1 a Girona. Durant tot el dia, les persones voluntàries, més d'un 70% de les quals eren dones, van estar desenvolupant la seva tasca a les quatre seus de La Marató ubicades a la Fira de Barcelona, a la Fira de Girona, a la Universitat de Lleida i al Port de Tarragona. A banda d'oferir atenció telefònica, van tenir cura de l'organització i el bon funcionament de les quatre seus fent una gran varietat de tasques com guarda-roba, servei d'àpats o bé suport logístic.

A més a més de la gala, presentada per Toni Cruanyes i Anna Boadas, que es va estar trasmetent televisivament durant tot el dia, aquest no va ser l'unic mitjà de comunicació a través del qual es podia anar seguint minut a minut. Les xarxes socials van jugar un paper important en la jornada i tot aquell que ho volgués podia participar o deixar els seus comentaris i reaccions amb l'etiqueta #LaMaratóTV3.

Acció gironina

Les comarques gironines també es van bolcar de ple amb la Marató de TV3. Des de primera hora del matí, desenes d'entitats i consistoris es van començar a moure i van arrencar centenars d'activitats per recollir fons per la causa solidària. La majoria de les propostes giraven entorn de la salut. En concret, a Girona, els ciutadans van poder córrer, conèixer l'alimentació dels nostres avantpassats o jugar amb llengua catalana de la mà del Servei Local de Català de la ciutat. Tot per recollir donatius per a la Marató. Per comarques, la Selva, el Baix Empordà i el Gironès són els territoris que més activitats van organitzar en aquesta 24a edició.

Les activitats no van parar de créixer aquests darrers dies i algunes entitats van apostar per fer 3 i 4 esdeveniments paral·lels. Tot i que la majoria d'associacions van apostar per celebrar-ho aquest cap de setmana passat, d'altres entitats o consistoris gironins ja fa dies que porten a terme alguna activitat de caràcter solidari mentre que una altra part van apostar per allargar-ho fins al cap de setmana del 19 i 20 o finals de desembre. Independentment del dia que es realitzin, tots els diners recol·lectats s'enviaran a la Fundació de la Marató per al seu recompte final.

Per comarques, la Selva superant les 140 activitats, el Baix Empordà, amb més d'un centenar i el Gironès, amb més d'una norantena són les comarques que més s'han bolcat pel que fa al nombre d'activitats programades. La Cerdanya amb una desena i el Ripollès amb unes 20 són, per territoris, les que menys activitats van realitzar per la Marató.