L'Oficina Antifrau de Catalunya i les dues entitats municipalistes posen la corrupció a debat i volen explicar quin ha de ser el paper dels càrrecs electes locals en la lluita contra aquestes pràctiques. Amb l'objectiu de sensibilitzar els ajuntaments en la prevenció de la corrupció, els promotors d'aquesta iniciativa han contactat amb els consistoris de més de 20.000 habitants per oferir-los unes conferències participatives i, de moment, només s'ha programat una sessió per al febrer a la ciutat de Girona.

L'Associació Catalana de Municipis (AMC), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Oficina Antifrau consideren fonamental «la confiança en la integritat de les persones que han estat elegides per exercir la representació política» i, des del seu punt de vista, aquesta qüestió és a la base «del bon govern i del bon funcionament de la democràcia local». Alhora, descriuen l'«objectivitat» i el «respecte a l'interès general» com a requisits per «garantir el dret a una bona administració», que protegeixi la «gestió del patrimoni i dels recursos públics amb honestedat, eficàcia i austeritat». La conferència-debat «El paper dels electes locals en la lluita contra la corrupció» se sustenta en aquests principis.

Tot i que l'Oficina Antifrau de Catalunya es va posar en contacte amb tots els ajuntaments de més de 20.000 habitants, per ara, a les comarques de Girona només hi ha una sessió prevista a la capital -el 25 de febrer a l'Aula Magna de la Casa de Cultura- i oberta a tots els municipis. Les altres poblacions gironines que, segons l'Institut d'estadística de Catalunya, superen els 20.000 ciutadans són Figueres, Blanes, Lloret de Mar, Olot, Salt i Palafrugell.

La resta de xerrades programades fins ara per ajudar a prevenir la corrupció a l'administració local i respondre les preguntes més habituals d'alcaldes i regidors són a Barcelona, Tortosa, la Seu d'Urgell, Tarragona i Lleida.