Tècnics de l'àrea de Medi Ambient del Consell del Pla de l'Estany analitzen el contingut dels contenidors de rebuig de cada municipi i, també, a l'abocador comarcal de Puigpalter per tal de valorar el funcionament de la recollida dels residus domèstics, detectar-ne les mancances i les necessitats, orientar futures campanyes de sensibilització ciutadana, millorar la distribució dels contenidors o ampliar la recollida selectiva en llocs determinats.

Les anomenades «autòpsies de contenidors» es realitzen al llarg d'aquest desembre a Crespià, Palol de Revardit, Esponellà, Sant Miquel de Campmajor, Vilademuls i Camós. Ahir al matí es va fer una demostració d'aquest procediment a l'abocador comarcal, tot aprofitant que s'hi buidaven els contenidors de rebuig d'un municipi. L'execució del projecte continuarà el març de 2016, amb l'anàlisi dels contenidors de Cornellà del Terri, Fontcoberta, Porqueres, Serinyà i de la capital de comarca, Banyoles.

L'«autòpsia» dels residus consisteix a estudiar la tipologia de les restes que es llencen a les escombraries «un dia representatiu». El treball inclou pesar els diferents tipus de restes, que van des de residus orgànics, envasos lleugers, de vidre, paper i cartró, aparells electrònics i elèctrics, residus voluminosos, especials i perillosos. Els tècnics van explicar que a Banyoles es duran a terme «sis caracteritzacions» diferents, una per a cada sector de la ciutat.

L'acció d'ahir va comptar amb la presència del president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, i del conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Antoni Ramon -alcaldes de Palol de Revardit i de Serinyà, respectivament-, els quals van sentir les indicacions dels tècnics responsables del projecte. En essència, aquesta anàlisi de les deixalles que es generen a les llars ha de permetre dimensionar els serveis de recollida de rebuig, la fracció orgànica i la selectiva.