El robatori de cable de coure dimarts a la matinada a Rodalies ha afectat uns 50.000 passatgers de les línies R2 nord, R8 i R11 en la segona jornada de la incidència, segons va informar Renfe, que també va considerar que el pla especial de mobilitat s'ha desenvolupat tal com s'esperava aquest dimecres. El pla continuarà funcionant en els propers dies, amb el 50% de combois circulant a la R2 nord i la R11. Pel que fa al servei d'autobusos complementaris, 4.000 passatgers l'han utilitzat entre Granollers i Barcelona a la R2 i entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre a la R8. De moment, no hi ha data per a la normalització del servei de Rodalies. Per la seva banda, Adif ha formalitzat la denúncia pel robatori als Mossos d'Esquadra aquest dimecres, tal com han confirmat fonts de l'empresa.

Mentre no es normalitzin els serveis, Renfe ha implantat un pla per als usuaris de les tres línies afectades, amb un increment del temps de viatge de 20 minuts a la R2 nord i la R11 i reforç de les connexions per autocars també a la R2 nord i la R8.

Per la línia R11, entre Portbou i Barcelona per Girona, hi circulen dos trens per hora i sentit. En un comunicat, Renfe i Adif van recordar que els viatgers poden utilitzar a Montcada les línies R3 i R4 per arribar a Barcelona.

Pel que fa a la R2 nord, circulen dos trens per hora i sentit entre Sant Celoni -Granollers-Gavà i entre l'aeroport i Sant Andreu Comtal. La línia també s'ha reforçat amb un servei complementari d'autocars directes a Barcelona Sant Andreu Arenal des de Granollers Centre, Mollet Sant Fost, Montmeló i La Llagosta. A Sant Andreu Arenal els viatgers poden enllaçar amb els trens de rodalies de la R3 i la R4, així com amb el metro o l'autobús.

Quant a la línia R8, el recorregut entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre només es cobreix amb autocar, tot i que s'ha mantingut el servei habitual en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat.

Renfe va introduir ahir els horaris amb els noves freqüències de pas a la pàgina web, encara que ho va fer quan ja havia començat el servei i això no va poder evitar les queixes dels usuaris. El director de Rodalies a Catalunya, Fèlix Martin, va explicar que els tècnics de Renfe van «estar treballant tota la nit» però que els horaris no van poder aparèixer al web fins les vuit del matí.

El robatori del cable de coure de dimarts a la matinada va produir retards de 25 i 30 minuts de mitjana, tot i que en alguns casos superiors a l'hora, en els 200 trens que circulen diàriament per les línies R2 nord, R8 i R11 i va afectar 60.000 passatgers al llarg de la jornada. Adif va formalitzar ahir la denúncia als Mossos d'Esquadra per aquesta sostracció.