L'Ajuntament d'Olot està en una fase avançada de negociacions amb Solvia (empresa immobiliària del Banc de Sabadell) per culminar la compra d'un paquet de 25 habitatges. L'Ajuntament ha fet ús del dret de tempteig i de retracte de la nova Llei d'Habitatge, la qual exigeix que quan els grans propietaris es vulguin desprendre de pisos hagin d'informar-ne l'Ajuntament.

Segons va explicar Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) al Despatx Oficial del darrer ple, «Els anuncio que tenim la intenció de comprar uns 25 pisos per tal de sumar-los al parc d'habitatges que gestiona l'Ajuntament». Va afegir: «La voluntat és que podem fer pisos per a gent jove i que podem donar resposta a determinats col·lectius que tenen diferents necessitats».

Ja al final del ple Corominas va respondre les preguntes d'Olot en Comú i la Cup, cosa que va concretar més l'operació. «Tinc l'absolut convenciment que ho farem», va afirmar. «Per això ho he explicat quan ja hi ha treballadors municipals que ho coneixen i hi ha empresaris que saben de la nostra intenció». Va precisar: « M'he hagut de reunir amb la persona que els volia comprar per donar explicacions».

Va assegurar que quan els tràmits estiguin més acabats donaran tota la informació. Va avançar: «La nostra voluntat és fer-ho a través de l'empresa municipal GUOSA». Pel que fa a la ubicació dels pisos va dir: «Exactament quins pisos són m'ho reservo perquè estem amb una negociació amb SOLVIA per veure si séran exactament els que hi tenim dret o podem veure si hi ha una altra bossa».

L'afirmació de Corominas va sorprendre els grups de l'oposició la CUP i Olot en Comú. Xavier Garcia (Olot en Comú) va dir: «Disposar de pisos ens permet fer polítiques d'habitatge». Va prosseguir: «En determinats moments de lloguers molt alts podem intervenir en base a posar pisos al mercat». Garcia va felicitar i encoratjar l'equip de govern.

Mireia Tresserras (CUP) va fer referència a una moció sobre habitatge aprovada en l'anterior mandat, en la qual l'Ajuntament es va comprometre a multar els bancs propietaris de pisos buits. «A Olot -va dir- hi ha 600 pisos de la SAREB i més de 1.000 pisos buits».

Sancions

«Ja hem començat a multar», va descobrir Josep Berga (regidor d'Habitatge per CIU. «Perquè ara tenim el Registre d'Habitatges Buits». Segons ell, a partir de l'aprovació de la nova llei els grans posseïdors, els bancs i les immobiliàries tenen l'obligació d'inscriure els habitatges buits al Registre. La inscripció permet que l'Ajuntament els detecti sense haver de passar per una llarga tramitació jurídica .

El fet de tenir demostrat que els pisos estan buits, permet a l'Ajuntament exigir la cessió dels pisos per un període de 3 anys. En cas que els propietaris es neguin a cedir-los, l'Ajuntament de manera automàtica inicia un expedient sancionador. «En aquest moment -va explicar- hem iniciat tràmits per a 50 pisos i està convocada per d'aquí a pocs dies una taula d'habitatge».

Berga va recordar que en el ple anterior havia informat del fet que durant el 2016, l'Ajuntament tindrà una persona dedicada a convèncer els propietaris de pisos buits de posar-los al parc d'habitatges de l'Ajuntament.

La persona estarà lliure d'obligacions administratives. La previsió de l'Ajuntament -segons Berga- és que la iniciativa posi de 30 a 50 pisos anuals al parc d'habitatge de l'Ajuntament.