Aquest mes s'està completant el procés d'instal·lació dels nous aparells digitals de radiologia a les consultes d'odontologia dels equips d'atenció primària (EAP) de l'Institut Català de la Salut. Aquests nous captadors, que ara s'estenen als 26 equips que formen l'atenció primària de l'ICS a Girona, són d'última generació i milloren notablement la qualitat de les imatges que s'obtenen.

Des de l'Institut Català de la Salut a Girona expliquen que aquests nous aparells disminueixen la irradiació a què se sotmeten els pacients durant les proves radiològiques, sobretot en el cas de les criatures, ja que aquests ?equips permeten ajustar al màxim les zones bucals que cal estudiar.

Les imatges que s'obtenen amb les radiografies ja s'integren de manera automàtica a la història clínica del pacient, fet que ajuda els professionals a fer un seguiment més acurat del pacient.

A més, com que s'obté de manera immediata el resultat de la prova, el mateix usuari pot veure des de la cadira del dentista la imatge en una pantalla i seguir amb més detalls les explicacions del facultatiu sobre el diagnòstic, ja sigui en el cas d'una revisió bucal ordinària, d'algun tipus de càries que no es percep a simple vista o bé, fins i tot, d'un procés d'extracció de peces dentals.

Al mateix temps, detalla l'ICS, els nous aparells contribueixen a la millora mediambiental, pel fet que la digitalització del procés evita l'ús de plaques i líquids reveladors i fixadors i, en conseqüència, estalvia els residus que generava aquest sistema d'estudi d'imatges.

El procés d'instal·lació de la radiologia intraoral digital es va iniciar l'any passat a cinc EAP de la demarcació (Arbúcies-Sant Hilari Sacalm, Sils, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Guíxols i Figueres), i al llarg d'aquest any s'ha anat estenent fins a tenir coberts els 26 equips de l'ICS a Girona. Són CAP i consultoris distribuïts per les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, la Selva, el Gironès i l'Alt Maresme i donen servei a una població assignada de gairebé 600.000 usuaris.

En total, la implantació d'aquests equips radiològics ha suposat una inversió de 307.000 euros.