L'església de Sant Pere de Ripoll només es va utilitzar com a magatzem durant més de 30 anys. Ara, però, la capital del Ripollès ha recuperat aquest espai gràcies a la restauració que ha dirigit l'arquitecte Josep Arimany i que ha tingut un cost de 455.314 euros. Els treballs s'han allargat un any i han estat cofinançats per un programa europeu FEDER -amb un 50%-, el Bisbat de Vic -un 6,83%-, la Diputació de Girona -un 21,86%- i l'Ajuntament de Ripoll -un 21,31%.

L'actuació ha permès restaurar les façanes i el campanar de l'edifici, de l'època romànica. Ara s'estan buscant recursos per a una segona fase, a mitjans del 2016, i recuperar els 48 dracs que s'han localitzat al sostre de l'església, als nervis de les claus de volta.

La setmana passada es va inaugurar la restauració. L'objectiu dels treballs era recuperar aquest espai i convertir-lo en una zona polivalent i diàfana que pugui acollir tota mena d'activitats culturals i exposicions. En definitiva, retornar a la població un espai important infrautilitzat durant anys.

Després d'un any de treballs, finalment la vila ja disposa d'una església restaurada amb uns 600 metres quadrats. Les actuacions van arrencar el setembre de l'any passat sota la direcció de l'arquitecte Josep Arimany.

Part de la muralla de Ripoll

En total, les obres han servit per restaurar les façanes, el campanar, la teulada i part de l'interior d'aquest edifici, que es creu que va ser costejada pels feligresos ara fa cinc segles. "Les façanes estaven molt malmeses perquè durant segles, a partir del XIV, van ser part de la muralla de Ripoll", va explicar el director de l'obra de retaruació. Durant els treballs, els restauradors i historiadors de l'equip van topar-se amb una troballa del tot inesperada: l'aparició de 48 dracs d'un metre de llargada dibuixats amb colors vistosos al sostre d'aquest edifici romànic.

Des del primer moment, els experts van quedar impactats i extasiats per la riquesa dels colors i la quantitat de figures i varietat dels dissenys. Dracs amb ullals afilats, ulls sortints o amb flames a la boca, són només alguns dels dissenys que van trobar als nervis de les claus de volta del sostre. "N'han aparegut vuit a cada volta i, per tant, de moment, n'hem localitzat 48 però no disposàvem de diners suficients per poder-los restaurar", va lamentar Arimany.

En principi, l'arquitecte va dir que s'està treballant per poder ?reunir els fons necessaris per tirar endavant una segona fase dels treballs. Ara es volen fer una sèrie d'actes en aquest espai i posteriorment l'edifici acollirà una exposició, i per això, Arimany espera que "durant la segona part del 2016" es puguin iniciar els treballs de restauració. "Ho tenim tot preparat i també les avaluacions, però els dibuixos es troben sota quatre capes de pintura i s'ha de fer un gran treball de restauració, amb bisturí, és molt laboriós", va comentar l'arquitecte. No obstant això, Arimany assenyala que els esforços "valdran la pena".

Paral·lelament, durant les obres també es van trobar unes xifres, un 1561 dibuixat en una de les claus de volta. A més, Arimany va detallar que en la futura segona fase volen intentar trobar l'absis romànic del segle XII que creuen que encara hi ha dins de l'edifici, una escala que pujava a la muralla i una altra que accedia a la torre de defensa però que actualment està en mal estat. "Ens agradaria estudiar-ho, netejar-ho i poder-ho obrir al públic", va detallar.

"També vam trobar una escala que portava a la capella funerària i que estava intacta, també van localitzar unes columnes darrere una paret que no hem pogut acabar de reparar", va explicar l'arquitecte, tot assenyalant que només pel fet de recuperar un espai per a la vila ja ha valgut la pena "tots els treballs" que han fet.

Ús municipal per 29 anys

En principi i gràcies a un acord amb el Bisbat de Vic, l'Ajuntament podrà utilitzar aquest espai per activitats culturals durant un període inicial de 29 anys.