L'Hospital de Dia d'Adolescents de l'Institut d'Assistència Sanitària de Salt ha detectat una tendència a l'alça de l'ingrés de nois i noies cada vegada més joves. Aquest recurs d'atenció ambulatòria que forma part de la Xarxa de Salut Mental de l'IAS va dirigit als joves d'entre 12 i 18 anys que requerixen d'una atenció intensiva.

Aquest any, l'equipament assistencial d'hospitalització parcial ha atès un total de 65 pacients, dels quals 32 eren nous ingressos. El 60% eren noies i el 40% nois. El 80% d'aquests usuaris tenen entre 12 i 15 anys, mentre que el 20% en tenien entre 16 i 18. La coordinadora del centre, Glòria Trafach, confirma que la tendència dels últims anys és l'ingrés de pacients cada vegada més joves.

Segons la tipologia de trastorn atesa, un 29% dels casos corresponen a trastorns de conducta alimentària, un 19% a trastorns psicòtics i de l'espectre autista i un 52% a trastorns neuròtics greus i de conducta.

L'estada mitjana al centre, que està ubicat al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt i disposa de 25 places, és de 131,75 dies.

Més del 80% dels pacients són derivats dels centres de salut mental infantojuvenils de la demarcació, mentre que el 20% restant d'ingressos procedeixen de la Unitat d'Hospitalització especialitzada en psiquiatria infantil i juvenil de l'hospital Santa Caterina de Salt.

L'Hospital de Dia d'Adolescents és atès per un equip multidisciplinar de professionals que combinen l'abordatge terapèutic individual, grupal i familiar, utilitzant diferents modalitats i estratègies terapèutiques. A més, disposa de dos professors que, gràcies a un conveni entre els departaments de Salut i Ensenyament, ajuden a mantenir el vincle educatiu dels pacients i facilitar després el seu retorn a les aules.

Laberint terapèutic

Els usuaris de l'Hospital de dia d'Adolescents han construït un laberint terapèutic als jardins del parc hospitalari de Salt, que es va inaugurar ahir en un acte al que van assistir pacients, familiars, professionals.

L'elaboració del laberint ha estat una de les activitats realitzades pels pacients per a incentivar la seva creativitat, potenciar l'autoconeixement i també fomentar els aspectes expressius, comunicatius i afectius.

Des de l'IAS remarquen que la figura del laberint, que ha tingut diferents significats i usos al llarg de la història i en diferents cultures d'arreu del món, pot tenir una funció terapèutica i ser usat per a generar benestar.

Degut a aquest benefici es poden trobar laberints arreu del món a diferents espais com ara patis i escoles, parcs públics, universitats i també entorns hospitalaris, com el Parc Martí i Julià.

Fins al pròxim 17 de gener, el vestíbul de l'hospital acull una exposició realitzada en motiu del projecte.