Un total de 200 trens i 60.000 passatgers de la xarxa de Rodalies, entre ells els 13.000 usuaris de la línia R11 que uneix amb 46 combois entre Barcelona i Portbou, van quedar afectats ahir per un robatori de cable de coure que es va produir la matinada de dimarts a Mollet del Vallès i les conseqüències del qual encara es percebran en els propers dies. Concretament, les línies afectades són la gironina R11, així com les línies R2, R2 nord i R8, que van patir retard d'uns 30 minuts de mitjana, si bé en alguns casos van arribar a ser d'una hora.

Els problemes en aquestes línies van començar des que es va iniciar el servei a dos quarts de sis del matí d'ahir, segons va informar Renfe, ja que el robatori es va produir de matinada.

Segons va informar Renfe, entorn de quarts de tres de la matinada de dimarts, tècnics del Control de Tràfic Centralitzat (CTC) de Barcelona van detectar la desconnexió de les subestacions elèctriques de Mollet i Sant Cugat, falta de tensió per una via entre Rubí i Mollet-Sant Fost i afectacions a les comunicacions i control de trànsit als trams entre les estacions de Cerdanyola UAB i Mollet, i aquesta i la de la Llagosta.

Afectació «molt greu»

Un cop es van desplaçar al lloc de la incidència, els operaris van detectar no només el robatori de 360 metres aproximadament d'un cable del sistema d'electrificació, sinó que un dels cables d'alta tensió havia fet contacte amb altres conductors elèctrics de baixa tensió dels sistemes de senyalització, de gestió del trànsit i instal·lacions de seguretat, fet que va provocar diversos incendis i greus afectacions generalitzades a diferents punts d'aquests trams.

Segons les primeres anàlisis realitzades per tècnics d'Adif, van quedar afectats quatre enclavaments, és a dir, sistemes de gestió de tots els dispositius de trànsit a estacions o bifurcacions. A més, s'han produït danys en el cablejat de comunicacions, instal·lacions de seguretat, sistemes de senyalització i els sistemes informàtics que regulen la circulació de trens en l'àmbit local a estacions i trajectes entre la Llagosta, Cerdanyola Universitat i Mollet Sant Fost.

Des de Renfe van remarcar ahir al vespre que, si bé ja s'estaven avaluant els danys i fent les primeres operacions tècniques, encara no hi ha previsió sobre quan es normalitzarà el servei, ja que el restabliment dels sistemes depèn dels tècnics d'Adif. En tot cas ja va avisar que es podrien allargar diversos dies perquè els danys que s'han produït són molt importants.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies va qualificar de «molt greu» l'afectació en el sistema de Rodalies i va assegurar que confia que en els propers dies es recuperi progressivament el servei, ja que «hi posarem tots els mitjans al nostre abast».