El sindicat Ustec-STEs va denunciar ahir irregularitats en la contractació de professors per fer substitucions a les comarques gironines durant aquest mes de desembre. Segons va denunciar ahir el sindicat, el Departament d'Ensenyament hauria rescindit com a mínim una desena de contractes en els darrers dies per a estalviar-se la seva cotització i sou durant aquestes festes. Per la seva banda, la Generalitat ho nega i assegura que els representants sindicals han «falsejat la realitat».

Segons el sindicat, el Servei de Personal Docent i el Servei de Negociat de Primària i Secundària van notificar per correu electrònic a la direcció de diversos centres que, entre el 18 i el 21 d'aquest més es tallaven els nomenaments de professors substituts, amb l'argument que se seguien «instruccions de Barcelona».

El portaveu d'Ustec-STEs a Girona, Xavier Díez, explica que els afectats per aquesta situació són aquells professors que, per exemple, substituïen una persona que tenia una baixa per maternitat i que, un cop acabada, l'encadenava amb una altra per compactació de lactància a partir del gener. Així, aprofitant el canvi de baixa, diu Díez, es finalitzava el contracte aquest mes per a reprendre'l després de les vacances.

El sindicat denuncia en un comunicat que l'única finalitat d'aquesta pràctica era «evitar la cotització i la remuneració del període de Nadal i estalviar-se els diners».

A més, afegeixen que la rescissió «encoberta no ocultava la intenció de tornar a contractar els docents un cop es reiniciés l'activitat lectiva al mes de gener, en el mateix centre i la mateixa plaça».

El sindicat assegura que aquests casos només s'han donat a la demarcació i afirmen que contradiuen «la mateixa normativa que estableix l'administració». Afegeixen, però, que després de denunciar-ho, Ensenyament ha rectificat «en els casos detectats» i que les quantitats que els afectats han de percebre no les cobraran a la nòmina del desembre, sinó a la del gener.

Expliquen que hi pot haver més casos que no s'han denunciat per por i animen els afectats a fer una reclamació.

Per la seva banda, però, els Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona neguen totalment aquestes acusacions i asseguren que «en els casos que suposadament denuncia Ustec l'únic que s'ha fet és garantir un nou contracte de substitució als docents que fins ara feien substitucions».

El director del Serveis Territorials de Girona, Albert Bayot, detalla que quan un nomenament de substitució per una incidència concreta com un permís per maternitat acaba en plenes vacances, la normativa marca que l'interí acaba la seva relació contractual vigent i, si el titular demana un nou permís -per exemple, una compactació de lactància o una reducció de jornada-, el director del centre al qual pertany pot proposar «pel bé dels alumnes» que es contracti al mateix interí.

En cas que sigui així, el nou contracte comença a l'inici del nou període lectiu.

A les comarques gironines, explica Bayot, només s'havia donat un cas d'una substitució que s'acabava el dia 21 i que Ensenyament no havia previst concatenar perquè el 22 era l'últim dia lectiu del trimestre. Després d'una reclamació del centre afectat, però, es va resoldre signar un nou contracte i s'ha revisat per a que no hi hagués cap més cas, diu Bayot.