El Santuari Gaia de Camprodon ha viscut una història que ha emocionat els responsables del refugi. Fa uns mesos, una grangera de Cantàbria va començar a entrar a la pàgina de Facebook del Santuari Gaia (amb gairebé mig milió de seguidors) i es va interessar per les experiències dels animals que acull el refugi. A partir d'aleshores va reflexionar sobre les vaques que ella tenia, ja que tota la seva vida s'havia dedicat a l'explotació ramadera. Després de seguir els casos del Santuari Gaia, la grangera va considerar que les vaques «també volen viure» sense haver de ser «explotades ni assassinades». Per això va canviar la seva consciència i va prendre la decisió de fer-se vegetariana.

També va cessar la seva activitat com a grangera per evitar, d'aquesta manera, haver d'enviar les vaques a l'escorxador, ja que les criava per a la producció de carn. Llavors es va posar en contacte amb el refugi de Camprodon per demanar als encarregats del Santuari Gaia si podien acollir les vaques. Sense dubtar-ho, els responsables del refugi es van desplaçar a Cantàbria per portar fins a Camprodon la primera de les vaques de la grangera. Es tracta de la Rita, que és el nom que han posat els encarregats del Santuari Gaia a la vaca càntabra. Es preveu que més endavant el refugi també aculli altres vaques de la grangera.

Un dels fundadors del Santuari Gaia, Ismael López, va explicar ahir a Efe que aquesta història ha estat «molt emocionant» perquè la grangera és una persona «que ha dedicat la seva vida a explotar animals i ara ha fet un canvi de consciència». «No es pot explicar amb paraules com ens sentim, després de veure que el missatge que volem transmetre arriba al cor de la gent», va destacar López, que va afegir: «Nosaltres només expliquem com actuen els animals que viuen al refugi i com interactuen». Així, López va valorar que les experiències del Santuari Gaia «canvien la vida de la gent», fent que «agafin consciència i deixin de contribuir a l'explotació o a la mort dels animals».

El refugi de Camprodon està dedicat a animals que han estat explotats, maltractats o abandonats. El Santuari Gaia ja acull prop de 300 animals que viuen en llibertat entre les més de 20 hectàrees de terreny i reben les atencions dels fundadors del refugi, Coque Fernández i Ismael López, que són veterinari i auxiliar de veterinari, respectivament.