El Departament de Salut preveu que al llarg del 2016 s'implanti arreu del territori el Pla Integral d'Atenció de l'Autisme, que des de fa dos anys funciona en prova pilot a 7 territoris -entre els quals hi ha el Gironès-, que representen el 15% de Catalunya. Durant aquest temps s'han atès 430 casos i per primera vegada s'ha fet un registre únic que aglutina pacients detectats des dels organismes sanitaris, els de benestar social i els d'ensenyament. Precisament, aquest registre únic és una de les grans fites del Pla Integral, que ha d'ajudar a potenciar una atenció integrada als infants que pateixen el trastorn i donar a les famílies un sol marc de referència a la vegada que se'ls ofereixi també, un pla d'intervencions consensuat.

Fins fa aproximadament un any i mig, les famílies amb nens i nenes amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) podien ser atesos des de tres instàncies diferents. D'una banda, els serveis de Salut, principalment els pediatres, de l'altra, els Centres de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) que depenen de Benestar Social, i la darrera, des de les escoles que depenen d'Ensenyament. Amb aquest sistema, els usuaris no tenien clars els criteris amb què se'ls tractava, per exemple, i tampoc no estaven registrats de manera conjunta, cosa que dificultava els plants d'atenció. Són situacions que se solucionaran amb la implantació arreu del territori del Pla integral d'Atenció al TEA que es preveu estendre durant tot el 2016, després d'uns 18 mesos de prova pilot.

La directora del Pla de Salut Mental del Departament de Salut, Cristina Molina, insisteix adir que les intervencions previstes han de ser per a infants i joves però també per famílies, com un dels elements clau d'aquest nou abordatge més global.Molina ha reconegut que sovint, els pares i mares es trobaven que no hi havia prou coordinació ni unitat funcional i de fet, algunes associacions de famílies van queixar-se'n i defensaven l'estratègia nacional que ha aprovat recentment el Ministeri de Sanitat.

Des del pilotatge i en la seva futura extensió arreu del territori, s'han pogut homogeneïtzar protocols, sessions formatives conjuntes i definir criteris compartits a l'hora de fer el diagnòstic amb la implicació d'equips de pediatria, de neuropediatria, de centres de salut mental infantil i juvenil i CDIAP. I per fer possible aquesta atenció integrada, el pla integral preveu formació per als equips d'intervenció, que durant la prova pilot han estat 90 professionals.

El Pla Integral d'Atenció a l'Autisme està dissenyat eminentment per a l'atenció dels infants i busca també poder fer detecció precoç perquè està demostrat que com més aviat es comença el tractament, el cas evoluciona millor. Aquest pla segueix els passos del Pla Integral del TDAH que va veure la llum la primavera passada després que el ministeri elaborés una guia clínica. Salut va elaborar els protocols per implementar aquesta guia al sistema sanitari català, en col·laboració estreta amb Ensenyament, ja que el TDAH afecta significativament al rendiment escolar. Uns cinc territoris ja han començat a implantar guies de manera conjunta.