La situació meteorològica d'aquestes festes nadalenques, marcada per les altes temperatures i la manca de neu, està provocant que l'afluència d'esquiadors a les pistes d'esquí gironines sigui baixa, malgrat que l'ocupació hotelera en aquestes zones es mantingui al voltant del 80%. Les condicions meteorològiques no afavoreixen una de les èpoques més fortes de la temporada d'esquí i la majoria de pistes depenen de les previsions de neu per assegurar una bona afluència d'esquiadors.

És el cas de Vallter 2000, que ahir va obrir dues pistes verdes, a més del parc lúdic i el telecadira de quatre places per passejar. Les altes temperatures i l'estat de la neu estan perjudicant Vallter 2000, segons el seu director, Enric Serra, qui reconeix que el fet de tenir obertes les pistes per a principiants ajuda a tenir un públic que sempre ha estat marcat per les famílies. Seguint l'escassetat de neu, La Molina tenia ahir 13 quilòmetres esquiables i el 21% de les seves pistes obertes (13 de 61). La Vall de Núria, per la seva banda, disposava ahir de 5 quilòmetres esquiables i tenia 6 de les 11 pistes obertes. El contrapunt de la tendència negativa en les pistes d'esquí gironines la marcava ahir Masella, que es convertia en la segona estació estatal que més oferta oferia amb un total de 27 quilòmetres oberts i 25 pistes.

La poca oferta d'esquí ha obligat diverses estacions gironines a reduir els preus dels forfets. La rebaixa era de més del 40% en el cas de Vallter 2000, que oferia l'entrada per 14 euros per adults, enfront els 25 euros habituals. En el cas dels infants, la reducció era de set euros, passant dels 17 als 10 euros. Per la seva banda, Masella, que presumeix de ser de les estacions amb més pistes obertes, també ofereix preus reduïts. L'estació, que normalment cobra 42 euros amb la totalitat de les pistes obertes, oferia ahir el forfet per 39 euros. La Vall de Núria, en canvi, manté aquests dies els preus habituals que inclouen el forfeti el Cremallera, sent de 30 euros per adults i de 22,50 per infantils. En aquest cas, l'estació ha optat per mantenir els preus habituals perquè disposa de "tres pistes de dalt obertes", expliquen des de la Vall de Núria.

Previsions optimistes

"L'afluència d'esquiadors vindrà marcada per la qualitat i la quantitat de neu", assegura Enric Serra, director de Vallter 2000. No és el cas de La Molina i de la Vall de Núria. El futur de La Molina no dependrà de les previsions meteorològiques, asseguren des de l'estació. En el seu cas, aquells que tenen ànsies d'esquiar, pujaran amb independència de les previsions de precipitacions en forma de neu, perquè "tot i la poca quantitat de neu que tenim, la que hi ha és de qualitat", asseguren des de La Molina. "Si bé és cert que la neu ens pot ajudar, també ho és que tenim un públic molt familiar que busca activitats lúdiques que no depenen de la neu", raonen fonts de La Vall de Núria.

Amb tot, les previsions meteorològiques per als pròxims dies són positives. La Molina espera patir una baixada de temperatures per finals d'any, així com precipitacions per dimarts i dimecres. Vallter 2000 preveu que demà la jora precipitant-se volves de neu damunt l'estació. En aquesta línia, les prediccions meteorològiques per Masella apunten fred i nevades a partir de cap d'any.

80% d'ocupació

Les pròximes dues setmanes, fins a la vigília de Reis, són claus per al sector, moment en el qual la majoria de pistes solen acumular els pics més alts d'ocupació i usuaris. La setmana del 28 de desembre al 3 de gener és el moment en què més pernoctacions esperen els hotelers gironines de muntanya. En aquest context, les previsions d'ocupació hotelera són molt positives i el nombre de pernoctacions s'allarga fins a tres nits, superant així la dinàmica de caps de setmana que se centra en dues nits. Els hotelers de les zones de muntanya de les comarques gironines concentren la major part de les seves reserves en cap d'any.

Segons les previsions de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, els hotels de la Cerdanya havien de fregar el 50% d'ocupació des del 23 de desembre fins ahir. Els hotels del Ripollès, en canvi, havien de quedar-se al voltant del 45% d'ocupació.

La Vall de Núria, però, va superar els nivells supera el nivell d'ocupació de l'any passat i les expectatives de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines. Només entre el 24 i el 27 de desembre, l'estació va ocupar el 82% de les seves habitacions, un 2% més que en les mateixes dates de l'any passat. Pel que fa a previsions d'ocupació fins al 5 de gener, la Vall de Núria té un 80% d'ocupació, una xifra que reconeixen que podria augmentar amb les reserves ?d'última hora i que alhora coincideix amb les previsions de la Federació, que atorguen un 85% d'ocupació a la Cerdanya i un 70% als hotels del Ripollès en la setmana del 28 de desembre fins al tres de gener.

L'ocupació a peu de pista de Masella se situa també en el 80% i des de l'estació es mostren "contents si tenim present que no és un hivern de gaire neu tot i ser dels que més en tenim". En aquest sentit, Ramon Boter, portaveu de l'estació de Masella, considera que "potser la gent no esquia tot el dia però la gent gaudeix del bon temps", motiu pel qual "les terrasses de les pistes estan plenes. La gent pren el sol i descansa a les terrasses".

Les xifres de Masella són positives, no només per les perspectives, sinó per la comparativa amb el nombre d'esquiadors de l'any passat. I és que aquesta estació va encetar la temporada passada el 8 de desembre, perdent part del pont de la Puríssima. Enguany, en canvi, explica Boter, l'estació va ?obrir les seves portes el 24 de novembre, fet que els ha permès tenir més esquiadors dels que van sumar la temporada anterior en la mateixa època.