Les millors anxoves del Cantàbric són de l'Escala. La guia que tria els millors aliments de l'Estat espanyol, elaborada per la Guia Repsol i la Real Acadèmia de Gastronomia d'Espanya, inclou tres productes elaborats per l'empresa altempordanesa Anxoves de l'Escala, S. A. dins la "Selecció de les millors anxoves del Cantàbric en oli d'oliva". Els experts del jurat han provat més de 300 anxoves i han escollit les vint que consideren millors.

Es tracta d'una guia que selecciona els millors productes d'Espanya i els divideix en categories: conserves, ibèrics i embotits, formatges o olis d'oliva. S'ha elaborat a partir de 40.000 referències seleccionades per 4.000 professionals del sector de la gastronomia que han participat en el tast de 5.000 productes que han superat una primera tria. Finalment, un total de 1.925 aliments han complert el rigorós procés de valoració dels experts.

Dins l'apartat de conserves de peix i marisc, hi ha un subapartat destinat específicament a "Anxova del Cantàbric en oli d'oliva". Una de les curiositats és que la guia manté a l'epígraf el mar Cantàbric, que banya les comunitats líders en la producció d'aquest peix en conserva com Cantàbria, Astúries o el País Basc. Tot i això, entre la tria final dels millors productes n'hi ha tres d'elaborats al mar Mediterrani, concretament a l'Escala.

En concret, tres referències d'Anxova de l'Escala, S. A. han superat el procés de selecció de la guia gastronòmica. El gerent de l'empresa, Enric Fanlo, ha assegurat que tenir tres productes inclosos a la guia és "un reconeixement" del qual estan molt satisfets, perquè es tracta d'un rànquing que té molt de prestigi i és considerat de referència pels professionals del sector.

Les anxoves magdalena

Entre els tres productes seleccionats per la guia, Fanlo destaca la reserva prèmium "Magdalena Sureda" d'Anxoves de l'Escala. Segons ha explicat, és un tipus de producte del qual estan especialment orgullosos i que es van decidir a fer l'any 2004, animats pel xef Ferran Adrià. "Ens va dir que teníem unes anxoves molt bones però que no sabíem vendre-les", detalla el gerent. Per això, van decidir llançar al mercat una reserva amb una presentació diferent que permet menjar directament del pot i que és una selecció de les millors anxoves que arriben a la factoria al llarg de l'any. "És una producció molt petita de la qual estem molt orgullosos perquè hem rebut crítiques molt positives", concreta el gerent d'Anxoves de l'Escala SA, Enric Fanlo.

A tall d'anècdota, Fanlo ha explicat que per a aquesta reserva especial van decidir recuperar el nom de la filla del fundador de l'empresa, que es deia Magdalena Sureda. Per això, cada vegada que a l'empresa elaboren aquestes anxoves, els treballadors diuen com a broma que "avui toca fer magdalenes".

Ferran Adrià no és l'únic xef que ha confiat en Anxoves de l'Escala. Aquest estiu, els germans Roca s'han endut les anxoves Magdalena Sureda a la gira que han fet pels Estats Units. "Ens fa especial il·lusió que el plat fos anxoves amb escalivada perquè no podia representar-nos millor", ha conclòs Fanlo.