Ni fred, ni neu ni pluja. Hem passat més de 50 dies que a la província no cau ni una sola gota. El que sí hi ha són bancs de boira que apareixen amb asiduïtat els darrers dies però cap precipitació i, a curt termini, tampoc es preveu una variació substancial d’aquesta situació. És la cinquena vegada des de 1973 que la província viu una tardor tan seca i des de 1999 que els pluviòmetres no es passaven tants dies sense recollir ni un litre. Al pas que anem, encara hi haurà alguna comarca que no tindrà precipitacions fins l’any que ve, a menys que desaparegui l’anticicló que s’ha instal·lat a la Península.

Des de la llevantada del primer cap de setmana de novembre, quan Viladrau va recollir 148 litres, Sant Pau de Segúries 89 litres, Anglès 52 litres i Girona 16 litres, que a la província no ha caigut res més. Però la situació no és exclusiva de Girona, tot Catalunya està igual. El servei meteorològic català ja va emetre un balanç a mitjan novembre en què posava de manifest l’excepcionalitat de temperatures càlides que s’estaven registrant en zones de muntanya aquell mes.

De fet, entre les pluges de Tots Sants i el Nadal, tan sols hi ha hagut una treva de dos dies en les inusualment altes temperatures que es registren. I també va ser el novembre, quan una brusca entrada d’aire fred va donar lloc a una baixada acusada de les temperatures a partir del dia 21 i va deixar algunes nevades que van permetre a les estacions d’esquí inaugurar de forma oficial la temporada durant el pont de la Constitució i la Purísima, el primer cap de setmana de desembre. Però d’aigua, ni una gota.

La tardor de 2015, contràriament al que és habitual, ha resultat una estació seca a tota la província i, fins i tot a les comarques lleidatanes de l’Urgell i Pla d’Urgell les precipitacions han sigut un 30% inferior a la mitjana.

És cert que el setembre va resultar molt plujós a l’extrem nord de la costa Brava però l’octubre es va caracteritzar per un dèficit de precipitació en aquesta mateixa zona. Tret dels ruixats episodics del novembre, no hi ha cap altra dada significativa a destacar pel que va a pluviometria. L’única comarca gironina que encara ha pogut arreplegar aigua ha estat el Ripollès.

El quart any més càlid

Encara faltes quatre dies per acabar l’any però amb les dades recollides entre gener i novembre, el servei català de meteorologia s’aventura a afirmar que aquest serà, amb molta probabilitat, el quart any més càlid a Catalunya des que hi ha registres -el primer és de 1950-. La mitjana de temperatura ha estat entre 15,2 graus, el que representa 1,5 graus per damunt la mitjana climàtica obtinguda entre 1961-1990 (període de referència de l’Organització Meteorològica Mundial). Globalment, aquest organisme diu que serà l’any més càlid des de 1850.