Un projecte de recerca sobre el tractament de la leucèmia aguda de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha guanyat la primera beca Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona, dotada amb 25.000 euros. El projecte guanyador és un dels cinc que es van presentar a la convocatòria d'aquest ajut a la investigació que està finançat amb part dels diners que la Fundació Oncolliga va recaptar a la cursa solidària Oncotrail, que l'entitat organitza cada octubre a Palafrugell.

L'estudi del grup d'Hematologia de l'Idibgi està dirigit pel doctor David Gallardo i vol identificar els pacients amb un alt risc de recaiguda per poder-los oferir un tractament individualitzat. El tractament de la leucèmia aguda es fa amb quimioteràpia, moltes vegades seguida d´un tractament de moll d´ós. La supervivència en nens està al voltant d´un 80%, mentre que en els adults no arriba al 50%. La majoria de morts es produeixen per una recaiguda de la malaltia o per la toxicitat del tractament.

«El tipus de leucèmia que es pateix condiciona una mica la resposta al tractament, però nosaltres creiem que hi ha també condicionants propis de cada persona que poden modular la resposta, i el que volem és identificar-los per poder així obrir la porta a a individualitzar el tractament», explica el doctor Gallardo, que és el cap d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona.

L´estudi, que té una durada de dos anys, es farà amb mostres procedents d´uns 200 pacients d´hospitals de tota Catalunya.