La tercera edició de la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya, que se celebrarà del 15 al 22 de gener de manera simultània arreu del territori, posarà l'accent en els receptors de les donacions. Un any més, l'hospital Josep Trueta de Girona serà l'epicentre a les comarques gironines de la campanya solidària que pretén recuperar les reserves de sang després de les festes de Nadal.

Col·lectius com els pacients que pateixen malalties de la sang, gent que necessita un trasplantament, persones accidentades o malalts de càncer participaran en les activitats de sensibilització que, coincidint amb la campanya, es faran a l'hospital Trueta, així com a la resta de grans centres sanitaris catalans i a la plaça de Catalunya de Barcelona. Cada dia, un col·lectiu de receptors diferent serà el protagonista de les activitats.

Amb el lema «La sort de donar sang», la campanya recorda que donar sang és sinònim de salut, tant per les persones que en donen com per a les persones que en necessiten i que, gràcies a la solidaritat dels seus conciutadans, en reben.

«Establir aquest vincle entre donar i rebre, posar noms i cognoms als receptors, és una bona idea per sensibilitzar la població», va dir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que també va animar a «afegir-se a la cadena de solidaritat de la Marató» difonent el missatge de donar sang a través de les xarxes socials, com faran els quaranta ambaixadors de la campanya. És el cas d'en Màxim del Valle, que és el cap d'operacions del cos de Bombers de la Generalitat i un dels ambaixadors que farà servir l'etiqueta #MaratoDonantsCAT. «Fa pocs mesos vaig tenir la sort de poder rebre sang, però tinc la desgràcia que no en puc donar en aquest moment i per això m'he implicat en la campanya d'aquesta altra manera», va explicar del Valle, qui també va assenyalar que des del col·lectiu professional al qual pertany, els Bombers de la Generalitat, perceben cada dia la necessitat de les donacions de sang amb els casos en els quals intervenen.

I és que un 30% de les donacions són per persones que han tingut un accident, per això, és especialment important la sang dels donants universals, perquè no hi ha temps per comprovar el grup sanguini de l'accidentat.

La pitjor època de l'any

En aquesta edició, l'objectiu del Banc de Sang i Teixits de Catalunya és aconseguir unes 7.000 donacions extra arreu del país per remuntar l'estoc de sang.

El director del Banc de Sang i Teixits de Girona, el doctor Joan Profitós, va destacar ahir la necessitat de donar sang després de Nadal, ja que «tenir reserves les primeres setmanes de gener marcaran la resta de l'any». Va apuntar, això sí, que aquest any les reserves són més altes que l'any passat.

«Els pitjors dies, pel que fa a les reserves, és entre el 8 de gener i el 20, mentre que abans solia ser al mes d'agost», va dir Profitós, que va explicar que darrerament s'ha treballat per a remuntar el descens de donacions sanguínies durant l'estiu.

«En els darrers temps hem atacat l'agost, hem fet maratons i campanyes. Sempre dèiem que a l'estiu la gent no venia, però nosaltres tampoc hi anàvem. Ara hem aconseguit que el donant habitual també vingui», va assegurar el doctor Profitós.

Al web donarsang.gencat.cat ja es pot reservar hora per donar sang -malgrat que també es podrà fer donacions sense fer reserva prèvia- i es pot compartir el missatge de la campanya a les xarxes socials.

La Marató de Donants de Sang 2.0 va néixer el 2013 amb l'objectiu d'implicar a la campanya de donació tant a les persones donants com a les persones que, sigui pel motiu que sigui, no poden donar sang però poden contribuir a difondre la campanya i mobilitzar més gent a participar-hi.