E

l 12775 serà amb tota probabilitat el número que marqui la vida en comú d'una cuidadora i un infermer de la residència d'avis Mirador Barà de Roda de Berà, ja que els dos dècims que van comprar d'aquest número, premiat amb el segon premi de Nadal, els permetrà avançar la data del seu casament. Ahir al matí, sonaven a la residència campanes de boda, que es confonien amb els crits de felicitat, les abraçades d'ànim i l'alegria desbordant que es va viure al centre, on va esclatar l'eufòria a primera hora, en comprovar que el número que jugaven aquest any havia estat premiat amb el segon premi. La rutina de la residència es va trastocar completament i el que havia de ser un matí tranquil i assolellat va acabar regat amb ampolles de cava ben agitades amb què les treballadores del centre van ruixar la multitud de curiosos i periodistes que es van acostar fins aquesta residència. «Contentíssimes, com vols que estiguem», exclamaven dues de les treballadores, saltant abraçades en un improvisat ball.

Els diners, 125.000 euros bruts per dècim, es destinarà a celebrar un Nadal «sense estar-se de res» i a pocs capritxos més. La majoria taparà forats, ajudarà els fills, liquidarà la hipoteca i fins i tot es casarà. Això és el que faran Juan Pardo, infermer de la residència, i la seva parella Dolors Gómez, també treballadora del centre que, premiats cadascun amb 125.000 euros, podran ara avançar el seu casament. «Ens casarem. Tots dos estem divorciats i som parella des de fa deu anys i fins ara no havíem pogut fer-ho», van explicar en Juan i la Dolors, que en tot moment es van mostrar emocionats i sense deixar d'abraçar-se.

El número el van comprar a l'única administració de loteria de Roda de Berà, al carrer de Sant Isidre, que va repartir quinze sèries d'aquest segon premi, és a dir, 150 dècims. Com mana la tradició nadalenca, allà també s'hi van reunir nombrosos veïns, va córrer el cava, les rialles i les samarretes blanques amb la llegenda «Ha tocat aquí», a més dels improvisats cartells amb el ja conegut 12775.

La venedora, Anna Caballero, va explicar emocionada, que el premi es va vendre en finestreta «perquè ningú no l'havia demanat expressament» i que les seves dues germanes la van ajudar a escampar els bitllets del número 12775 arreu del poble. Una d'elles el va vendre a la botiga de roba que regenta i, l'altra, Montse Caballero el va repartir a la majoria dels 45 treballadors de la residència Mirador de Berà, on treballa de cuinera, i també a alguns residents i familiars. Allà l'any passat ja els van tocar 200 euros. «Amb els diners, regalaré a les meves nétes el que vulguin per Reis i no compraré un cotxe perquè vull el meu, però l'arreglaré ben arregladet» va explicar exultant Montse Caballero qui va confessar que fins i tot en va regalar dos dècims «a dos amics que estimo molt».

Una altra de les afortunades va ser Jessica Alemany, treballadora de la residència que, amb llàgrimes als ulls, va explicar que utilitzarà el premi per deixar el seu pis de lloguer i intentar comprar un pis. «Per fi podré estar tranquil·la i no hauré de patir per si arribo a poder pagar la llum o no. Fa dos mesos pràcticament no en teníem ni per menjar», va celebrar. La dona estava passant actualment per dificultats econòmiques i va apuntar que, ara sí, podrà comprar els regals nadalencs per als seus dos fills. Però el segon premi de la Rifa de Nadal també va tocar a dues residents del Mirador de Berà, i a algun familiar. Una d'elles, la Nieves Sánchez, va explicar que als seus 92 anys té clar en què li agradaria gastar-se els diners que li han tocat. Vol viatjar. A més de les treballadores de la residència, el regidor d'Urbanisme del municipi, Manuel González (CiU), també va portar un dels dècims agraciats i es va acostar a l'administració per celebrar-ho.

Tarragona és de les poques províncies espanyoles on mai no ha tocat el primer premi d'aquest sorteig extraordinari de Nadal, encara que en aquesta ocasió la sort també va somriure a un dels barris obrers de la capital, Torreforta. Allà va tocar un cinquè premi, el número 70481, repartit a l'administració número 14 del carrer Falset.