Un projecte de recerca sobre el tractament de la leucèmia aguda de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha guanyat la primera beca Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona, dotada amb 25.000 euros. El projecte guanyador és un dels cinc que es van presentar a la convocatòria d'aquest ajut a la investigació que està finançat amb part dels diners que la Fundació Oncolliga va recaptar a la cursa solidària Oncotrail, que l'entitat organitza cada octubre a Palafrugell.

L'estudi del grup d'Hematologia de l'ICO i l'Idibgi està dirigit pel doctor David Gallardo i vol identificar els pacients amb un alt risc de recaiguda per poder-los oferir un tractament individualitzat.

El tractament de la leucèmia aguda es fa amb quimioteràpia, moltes vegades seguida d'un tractament de moll d'ós. La supervivència en nens està al voltant d'un 80%, mentre que en els adults no arriba al 50%. La majoria de morts es produeixen per una recaiguda de la malaltia o per la toxicitat del tractament.

«El tipus de leucèmia que es pateix condiciona una mica la resposta al tractament, però nosaltres creiem que hi ha també condicionants propis de cada persona que poden modular la resposta, i el que volem és identificar-los per poder així obrir la porta a a individualitzar el tractament», explica el doctor Gallardo.

L'estudi, que tindrà una durada de dos anys, es farà amb mostres procedents d'uns 200 pacients d'hospitals de tota Catalunya.

Ajuda a la recerca

La convocatòria de la primera beca Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona es va obrir el passat 27 d'octubre i per presentar-s'hi era condició indispensable que els investigadors fossin professionals de l'ICO Girona i que el projecte d'investigació tingués una durada de dos anys.

Els cinc projectes que s'hi han presentat han estat avaluats per una comissió de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, que ha tingut en compte el curriculum vitae de l'equip investigador i la qualitat del projecte, així com la seva viabilitat i impacte clínic de la recerca proposada.

A partir d'aquesta evaluació, un jurat format per set persones (dos membres del patronat de la Fundació Oncolliga, tres representants de l'Oncotrail i dos membres del Comitè Tècnic de l'Oncolliga) va decidir el projecte guanyador.

Els 25.000 euros d'aquesta primera beca de recerca provenen d'una part de la recaptació obtinguda en les dues edicions de la cursa Oncotrail, 10.000 euros del 2014 i 15.000 del 2015.

La resta dels diners recollits en la cursa solidària de 100 quilòmetres de l'Oncolliga -més de 80.000 euros enguany- es destinen a millorar les instal·lacions dels centres hospitalaris de les comarques gironines que atenen malalts de càncer.