La Generalitat s'ha convertit de nou en el principal beneficiari del primer premi del sorteig de la Grossa de Cap d'Any, ja que, en no vendre's 59 dels cent bitllets del número guanyador, el Govern ha obtingut més de la meitat dels diners repartits. Segons publicava ahir el diari El Mundo, la Generalitat s'endurà 5,9 milions d'euros dels 10 que corresponen al número 11168. En total, el sorteig de la Grossa de Cap d'Any ha repartit 15,3 milions d'euros entre els diferents premis, a més dels cinc milions que aniran destinats a la cartera de Benestar Social.

Els 49 bitllets que s'han venut del primer premi, el 11168, van ser adquirits a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), concretament a l'estanc La Roca, situat al carrer Espronceda, encara que també s'ha repartit un bitllet través de la pàgina web del sorteig.

L'estanc de La Roca va repartir 4 milions d'euros gràcies al fet que les tres persones que hi treballen, la propietària i les dues dependentes, van triar les dates dels seus aniversaris per vendre els números.

«Vam escollir les tres dates, jo vaig néixer l'11 de novembre de 1968, però com que era molt llarg ho vaig escurçar amb un 1, així que vaig agafar el 11168, i es veu que va ser una bona elecció», va explicar després del sorteig Iolanda Gabarró, propietària de l'estanc.

Gabarró va afegir que estava «molt repartit entre els veïns de la Roca», així que els afortunats eren «tots del poble». «Estic molt feliç», va apuntar als periodistes després de conèixer el resultat del sorteig. A més, veïns del poble i clients habituals es van desplaçar a l'estanc per compartir l'alegria dels premiats.

«Molts ens han trucat per telèfon per dir-nos que els havia tocat, però no s'han acostat perquè hi havia molta premsa, en total hem venut uns 40 bitllets», va dir la propietària de l'establiment.

A més, cadascuna de les treballadores tenia un bitllet, així que també s'han vist afortunades pels 100.000 euros bruts que comporta el bitllet premiat.

Pel que fa a la resta dels premis, el segon va recaure en el número 69631, venut en part a Lloret de Mar (vegin peça adjunta).

El tercer premi de la Grossa de Cap d'Any és el 56024 i es va vendre a Sentmenat i a Barcelona. El tercer premi està valorat amb 15.000 euros, és a dir, 3.000 euros per cada euro jugat.

El quart premi de la Grossa de Cap d'Any és el 35543 i va recaure a Vilanova i la Geltrú i Barcelona. Està valorat amb 5.000 euros, és a dir, 1.000 euros per cada euro jugat.

Finalment, el cinquè premi va ser el el 55311, venut a Barcelona, Santa Susanna i Santa Coloma de Gramenet. El cinquè premi està dotat amb 2.500 euros, és a dir, 500 euros per cada euro jugat.

«Èxit total»

De la seva banda, la directora general de Tributs i Joc de la Generalitat, Elsa Artadi, va qualificar d'«èxit total» els més de 23 milions d'euros que s'han venut aquest any, tenint en compte l'episodi de l'any passat, quan el primer premi va quedar desert. Llavors, el Govern va recaptar la totalitat del primer premi, ja que no es va vendre ni un sol bitllet del número guanyador.

Artadi va reconèixer, encara que no ho van arribar a dir públicament, que el fet que l'any passat el primer premi quedés desert en el sorteig de l'any passat va desembocar en una «forta crisi» per a l'organització.

Per aquest motiu, la directora general de Tributs va celebrar els números obtinguts en termes de vendes i va felicitar tots els comerciants, que han fet possible assolir els més de 23 milions venuts.

Com a novetats de l'edició d'aquest any, s'han posat a la venda 40 milions d'euros, una xifra deu milions inferior a la de l'any passat. Això ha suposat emetre 80.000 números, des del 00000 fins al 79999, en comptes dels 100.000 del 2014.

De les tres edicions de la Grossa de Cap d'Any, la d'aquest any ha estat la més repartida per tot el territori, i es destinaran uns 5 milions a projectes socials a Catalunya a través del Departament de Benestar Social i Família.

Els premis es podran cobrar fins al 31 de març del 2016, presentant el bitllet original de la Grossa de Cap d'Any en els punts de venda autoritzats per Loteria de Catalunya i en les oficines de la Caixa i CatalunyaCaixa. A més, 41 establiments de la cadena Bon Preu Esclat pagaran premis de fins a 120 euros.