Els Mossos i el Departament d'Ensenyament han impulsat una campanya dirigida als pares d'adolescents gironins per evitar que comencin a beure alcohol a partir dels 12 ó 13 anys. Aprofitant la proximitat del Cap d'Any, s'han enviat díptics a tots aquells qui tenen fills que estudien ESO.

La campanya consciencia els pares sobre el rol que tenen i també els alerta de les conseqüències que comporta el consum de vi, cervesa, licors o combinats en una edat que, malauradament, cada cop és més primerenca.

De fet, les dades no deixen lloc per al dubte. A Catalunya, gairebé dos de cada deu menors reconeixen haver-se emborratxat durant nits de festa. I sense anar més lluny, al centre especialitzat del Gironès, el 81% dels joves que hi entren per tractar-se d'alguna addicció beuen alcohol de manera habitual.

Per curiositat i per voler ser adults abans d'hora, però també perquè és relativament fàcil aconseguir una ampolla o perquè l'alcohol gaudeix d'una certa permissivitat social. Sigui com sigui, la franja d'edat en què els joves comencen a beure baixa cada cop més, i ara ja arriba a situar-se entre els 12 i els 13 anys.

Al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil del Gironès (CSMIJ), l'alcohol és present a la majoria dels casos dels joves que hi arriben. Tots ells són menors i segueixen tractament des del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències Teresa Ferrer.

Aquí, les estadístiques no deixen lloc per al dubte. De fet, dels 21 adolescents que hi van entrar l'any passat per primer cop, el 81% s'embriagaven amb freqüència. «Cada cop més, l'edat d'inici d'aquest consum es concentra a partir dels 12 anys; primer beuen alcohol per provar-lo, però un cop ja apareix la dependència, el combinen amb drogues com el cànnabis perquè allò que busquen és anar col·locats», precisa la psicòloga especialitzada d'aquest servei, Dolors Bosch.

Aquests casos, que sovint s'aparellen amb problemes socials i abandonament d'estudis, són les conseqüències més crues d'un consum d'alcohol que ha començat quan no tocava. Però al costat d'aquestes situacions, també n'hi ha d'altres que, si bé no són tan flagrants, no deixen de ser preocupants.

A Catalunya, gairebé dos de cada deu dels adolescents -un 16,7%- reconeixen haver-se embriagat algun cop durant el darrer mes. I un 14,6% admet haver conduït borratxo -sovint, la moto- o haver pujat en un vehicle portat per algú que es trobava sota els efectes de l'alcohol.

Precisament, aquests percentatges s'inclouen dins un díptic que la Generalitat ha enviat, via Internet, als pares de 30.000 alumnes gironins. Tots ells tenen fills que estudien entre 1r i 4t d'ESO. El document, que es titula Connecta amb els teus fills i que també és accessible des de la xarxa, s'acompanya d'un cartell elaborat pels Mossos d'Esquadra.

Hi apareix un missatge explícit: «vetlla per la seguretat dels teus fills prevenint el consum d'alcohol».

Alerta per Cap d'Any

Tot plegat forma part d'una campanya que porten a terme els Mossos i Ensenyament amb l'objectiu d'evitar que els adolescents beguin alcohol. Ara, aprofitant la proximitat amb el Cap d'Any, se n'ha fet una tramesa massiva. Però la iniciativa tindrà continuïtat l'any vinent aprofitant aquells períodes que es consideren «de més risc», com ara Carnestoltes o les festes populars locals.

Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre els riscos que suposa consumir alcohol quan s'és adolescent -la llei no permet vendre'n fins als 18 anys)- la campanya dóna eines i consells als pares. Els recorda quin és el seu rol i també els explica com actuar per prevenir el consum primerenc d'alcohol o com afrontar-lo si el seu fill ja l'ha provat.

«Sabem que hi ha nois i noies d'entre 12 i 15 anys que estan consumint alcohol, i que fins i tot en aquestes edats ja ens trobem amb comes etílics», concreta la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) dels mossos a Girona, la sotsinspectora Rosa Negre. I subratlla que «per tant, creiem que aquests són moments sensibles i oportuns per conscienciar els pares i facilitar-los eines». Sobretot, la sotsinspectora posa l'accent en el missatge del cartell i en els consells i informacions que s'inclouen dins el díptic adreçat als pares.

Així, per exemple, amb els adolescents que no l'hagin tastat mai, el díptic recomana als pares retardar al màxim l'inici del consum d'alcohol i fer que el fill se senti partícip de la decisió. I en el cas d'aquells menors que, per contra, diguin que mai han begut però que es presentin borratxos a casa, aquí els consells són clars. D'entrada, deixar que el fill es recuperi dels efectes de l'alcohol i no reaccionar en calent. Però després, tractar el problema de tu a tu i no dubtar en treure-li privilegis.

Tant la sotsinspectora dels mossos com la psicòloga especialitzada en addiccions alerten que, en edats tan primerenques, el consum d'alcohol pot ser el desencadenant d'altres problemàtiques.

Problemàtiques a posteriori

Abandonament d'estudis, accidents de trànsit on la beguda ha fet acte de presència, conflictes familiars que es poden agreujar fins arribar a la violència filioparental (sovint, amb l'objectiu d'aconseguir diners per pagar-se l'addicció) o, fins i tot, vulnerabilitat davant agressions sexuals que tenen lloc durant nits de festa.

«A vegades, els pares que tenen fills molt joves no són conscients que aquest sigui un tema que els hagi de preocupar», precisa Rosa Negre. Que conclou que «amb la campanya, allò que volem és conscienciar-los, que considerin oportú parlar-ne amb l'adolescent quan comenci a sortir amb els amics o amigues, que reconeguin l'ascendent que encara tenen i que es mantinguin ferms en no ser tolerants davant d'aquest consum».