El servei d'emprenedoria que l'Ajuntament de Banyoles es va crear l'any 2009 amb la idea d'assessorar i acompanyar a les persones interessades en muntar el seu negoci. Des de llavors ha atès a 902 persones i ha promogut la creació de 233 empreses, la majoria a Banyoles, Porqueres i Cornellà del Terri, que han comportat la creació de 285 llocs de treball, incloent els emprenedors. El 85% de les empreses han tingut èxit i a dia d'avui continuen obertes. Per sectors, els més representats són el de serveis a les persones, comerç i hostaleria. El 40% dels emprenedors que han obert un negoci tenen entre 30 i 39 anys. El 55% del total de nou empresaris són dones. Amb aquestes xifres a la mà, l'Ajuntament fa un balanç molt positiu del servei que consideren consolidat i que preveuen que encara pot seguir creixent.

Per ser un emprenedor cal tenir una idea clara de negoci i haver estudiat prèviament la seva posada en marxa. Aquest és el punt de partida del servei d'emprenedoria Banyoles Espai Empresa que porta des del 2009 assessorant i acompanyant a les persones que volen crear el seu negoci, tant de la comarca com de fora. Des del 2009 fins a l'octubre del 2015 ha rebut la visita de 902 persones. Els anys més durs de la crisi - del 2011 al 2013- hi ha hagut un repunt de l'afluència però el ritme de creació de noves empreses s'ha mantingut força similar a raó d'unes 30 o 40 empreses per any.

Des de l'Ajuntament de Banyoles, es fa un balanç molt positiu del funcionament del servei . Segons la regidora de Promoció econòmica, Joana Vilà, "és un servei que funciona molt bé, que cada cop creix més i que pensem que està totalment consolidat". Actualment hi treballa un tècnic i es paga amb recursos municipals i també de fons europeus i de la Generalitat.

233 noves empreses i 285 llocs de treball

En total s'han creat 233 empreses i 285 llocs de treball -incloent els mateixos emprenedors-. I una dada important, el 85% d'aquest total d'empreses continuen obertes a dia d'avui. El tècnic que els assessora, Roger Isern, reconeix que no tenen la fórmula màgica perquè un negoci funcioni però que hi ha determinats factors que hi influeixen i molt. "Quan entren amb una idea clara de negoci, perquè han vist que al mercat hi ha una necessitat a cobrir, ja els pots oferir les eines necessàries per tirar-ho endavant, com ara elaborar el pla d'empresa", explica en declaracions a l'ACN. La part econòmica i financera solen ser els àmbits on més cal treballar conjuntament.

Per contra, no haver sabut distingir clarament el sector a qui dirigir-se o trobar una competència més forta del que es preveia poden ser factors determinants perquè un negoci no rutlli.

El perfil de l'emprenedor

L'emprenedor que ha acudit al servei d'informació de l'Ajuntament de Banyoles té entre 20 i 49 anys. La franja d'edat més nombrosa és la dels 30 als 39 anys (un 40% dels que han obert un negoci) mentre que els que tenen entre 20 a 29 anys i 40 a 49 anys representen un 20% respectivament. La dona és més emprenedora que l'home. Concretament, un 55% enfront d'un 45% dels emprenedors que han obert un negoci. Pel que fa a la seva procedència, la majoria són del Pla de l'Estany, sobretot de Banyoles, Porqueres i Cornellà del Terri, les zones amb més població. També s'ha donat el cas d'algun ciutadà de la comarca que volia obrir un negoci a fora i a la inversa, però amb un número molt més reduït.

Isern explica que la principal motivació de l'emprenedor és la necessitat d'autocupar-se perquè no ha trobat feina al mercat laboral. Solen ser persones que han tingut un càrrec amb responsabilitat en una empresa i que tenen coneixements de com funciona un negoci. També hi ha casos de treballadors que han estat durant molts anys en una mateixa empresa i que dedicaven el seu temps lliure a una afició com ara cuinar. Finalment han fet el pas i han decidit aprofitar aquests coneixements adquirits per muntar el seu negoci.

Les empreses que s'han creat de nou amb l'ajut d'aquest servei d'assessorament durant aquests sis anys han estat sobretot de serveis d'atenció a les persones, comerç (botigues online o amb un local) i hostaleria. En els últims anys també s'ha notat un augment de la producció o venda de productes ecològics. Fa uns anys, es va donar a conèixer un estudi amb les activitats que feien falta a la comarca. Les sabateries i les botigues de roba, sobretot infantil, eren les principals mancances.

El finançament, un dels principals esculls

Un dels factors determinants per a l'arrencada d'un negoci és el seu finançament. Des de Banyoles Espai Empresa admeten que els bancs són molt exigents a l'hora d'atorgar un crèdit -tot i que sembla que en els últims temps s'estan tornant més flexibles. A l'hora de deixar els diners es basen en aspectes com ara que hi hagi un risc compartit, és a dir que l'emprenedor també hi posi diners, avals i un possible retorn dels diners.

Ho corrobora una de les emprenedores que va acudir al servei d'assessorament de Banyoles. "Ens ho han demanat tot", explica Laia Gratacós, que ha creat la Clínica Respiratòria a la capital del Pla de l'Estany juntament amb un altre soci. Malgrat les dificultats, aquesta empresària admet que tenien un "bon pla d'empresa" gràcies a la feina feta amb l'ajuda del servei d'assessorament i que per això ho van poder tirar-ho endavant. Aquesta emprenedora anima a aquells que tinguin una idea a fer el mateix, perquè segons diu, "té molt de sacrifici però reconforta molt".

La seva és una història d'èxit. Van obrir portes fa tres anys i el negoci està agafant cada cop més força. Actualment tenen entre 25 i 30 visites a la setmana. Una de les claus, segons Gratacós, ha estat saber diferenciar-se de la resta de centres de fisioteràpia que ja hi havia a la ciutat. Van decidir especialitzar-se en la fisioteràpia respiratòria per tractar i prevenir patologies respiratòries des de nadons fins a persones grans. Explica que van fer un estudi de mercat i que van veure que n'hi havia molt pocs a Catalunya i a l'estat espanyol.