L'11 de gener del 2016 passarà a ser, de moment, el dia de gener de la ciutat de Girona amb la mínima més elevada (de la sèrie històrica). Per això, després d'una situació extraordinària, ahir la temperatura va tornar al seu lloc. Segons dades del meteoròleg gironí Gerard Taulé, l'endemà del rècord -el 12 de gener- la temperatura mínima més alta a l'observatori situat a les Hortes de Santa Eugènia de Girona va ser de 15,1 graus abans-d'ahir i de 0,9 graus ahir. Per tant, en una diferència d'un dia (de només 24 hores), la mínima de Girona va caure més de 14 graus.

Taulé va definir aquesta situació com «passar de l'estiu a l'hivern en un dia». El meteoròleg va explicar que això es va produir pel canvi de massa d'aire, ja que la massa càlida de vent de ponent que hi havia abans-d'ahir va passar a una massa freda de mestral ahir. De la mateixa manera, l'asserenament al cel va afavorir la inversió tèrmica. A tot això, Taulé va destacar que a l'observatori de Santa Eugènia de Girona la inversió tèrmica és forta si el cel és serè i el vent és encalmat, igual que a altres indrets situats als afores de Girona.

És per això a altres territoris de la demarcació de Girona, també es va repetir la mateixa situació de la capital de província.

Una jornada excepcional

La jornada d'ahir va arribar després d'una càlida nit de dilluns, quan la ciutat de Girona va registrar en alguns observatoris fins a 16,3 graus de temperatura mínima. Fins llavors, segons la sèrie històrica que va començar el 1884, la temperatura mínima més alta a Girona havia estat el 14 de gener del 1955 (la mínima va arribar a 14,8 graus). La situació extraordinària també es va notar a altres indrets com l'Estartit, on dilluns es va reproduir la nit de gener càlida amb una mínima de 16 graus.