Un total de sis gossos morts i tres més afectats és balanç d'animals enverinats a la zona del Pla de l'Ametller de Banyoles. Dissabte passat van saltar les alarmes a través d'una pàgina de Facebook que denunciava la mort de quatre animals per haver menjat carn picada emmetzinada.

Arran d'una denúncia, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i amb l'ajuda de la Policia Local es va precintar la zona on havien succeït els fets. També es van penjar uns cartells informatius que alertaven del risc d'enverinament d'animals domèstics que passegessin per allà. De moment no se sap encara qui hi ha al darrere.

El balanç d'animals enverinats a la zona del Pla de l'Ametller de Banyoles és de 6 gossos morts i 3 afectats més, segons dades de l'Ajuntament de Banyoles, que va donar a conèixer ahir dimecres.

Els primers casos d'enverinaments van sortir a la llum dissabte passat a través del grup Can Pinsu, a la xarxa social Facebook. Es parlava de tres gossos i un gat que haurien mort per menjar carn picada amb verí en aquest espai molt concorregut per usuaris que passegen amb els seus gossos. Finalment, s'ha sabut que el gat no va morir per aquesta causa sinó per un raticida, segons informa aquest mateix grup.

Alerten que el verí que ha matat els gossos és desconegut, amb forma de bola negra petita i que té un efecte «fulminant». En quinze minuts, diuen en aquest grup de Facebook, l'animal es mor.

És per això que també demanen als afectats que presentin una denúncia i que s'avisi la policia en cas de qualsevol sospita.

Els Mossos d'Esquadra segueixen investigant per esbrinar qui pot ser l'autor dels fets i la zona continua precintada i amb cartells informatius que alerten els usuaris del possible enverinament.

Una escola a prop

Es dóna el cas que a uns cent metres de la zona enjardinada on hi ha hagut els enverinaments hi ha l'escola Pla de l'Ametller. La direcció del centre no ha enviat cap informació a les famílies alertant de la problemàtica perquè quan es va donar a conèixer la notícia l'escola estava tancada per les vacances de Nadal.

Quan dilluns van obrir les portes del centre, es van trobar amb la senyalització i la presència de policia i se'ls va informar que la zona havia estat degudament netejada. És per això que no han cregut necessari comunicar-ho a les famílies.

En saber-se de l'enverinament de gossos, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va explicar dissabte que la Policia Local de Banyoles va anar al parc Saderra -on s'haurien produït els fets- per tal de fer-hi una inspecció i la Brigada Municipal va fer-hi una neteja.

Noguer va explicar que la policia està investigant els fets i va dir que, si es confirmen els enverinaments i es localitzen els autors, la infracció que se'ls atribuiria aniria més enllà de l'administrativa.

Al lloc dels fets, al Pla de l'Ametller, hi han penjat cartells alertant els propietaris d'animals que no passegin per aquesta zona. A més a més, dissabte al matí també s'hi va netejar.

L'alcalde també va destacar que «el verí que s'ha utilitzat estaria prohibit aquí i per tant cal investigar com s'ha comprat i qui ho ha fet», va explicar el batlle.

Gats enverinats

Dimarts l'Ajuntament de Banyoles va tenir coneixement d'un altre cas d'enverinament. Es tracta d'una colònia de gats al carrer Alsius de Banyoles, al centre de la ciutat. Es desconeix si és el mateix verí i l'Ajuntament creu que és un fet aïllat que no es pot relacionar amb els casos del Pla de l'Ametller.

Segons el grup de la xarxa social Facebook anomenat Can Pinsu, es tractaria d'una colònia de gats esterilitzats, excepte els exemplars més joves.

Ara fa pocs mesos, a l'octubre, una protectora d'animals també va denunciar que s'havien localitzat diversos gats enverinats a Castellfollit de la Roca.