Girona podria acollir la propera entrega de les estrelles Michelin, un dels guardons més importants de l'alta gastronomia. Segons va explicar ahir el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, durant la presentació del Pla d'Accions de l'ens per aquest any, s'està treballant amb l'organització de les distincions i «hi ha un 90% de possibilitats que la festa s'acabi celebrant aquí». Segons va avançar ahir Ramos, els organitzadors ja han visitat la ciutat i en dos o tres mesos es podria acabar de confirmar.

«Hi ha ganes per part de les dues bandes», va dir Ramos, que va explicar que el xef gironí Joan Roca està col·laborant perquè els organitzadors triïn Girona. «És un esdeveniment de marca i prestigi i a més, ens serviria per a tancar l'Any de l'Enogastronomia, en què es commemorarà l'aniversari de l'Escola d'Hostaleria de Girona i d'El Celler de Can Roca.

D'altra banda, el Patronat també vol aprofitar la projecció internacional dels xefs gironins per promoure la gastronomia de la demarcació al mercat americà. Per això, en el marc de la gala The World's 50 Best Restaurants, que fins ara es realitzava a Londres i que enguany es trasllada a Nova York, el Patronat organitzarà un Esmorzar de les Estrelles als Estats Units i farà una presentació davant d'agents turístics americans especialitzats en el turisme de luxe.

A més, el Pla d'Accions del Patronat també preveu accions promocionals per aprofitar el reclam que suposa el rodatge de la sistena temporada de la sèrie Joc de trons a Girona. A l'espera de l'estrena dels nous capítols a l'abril i de veure què s'identifica dels escenaris gironins, ja s'està estudiant què van fer els agents turístics d'altres zones on s'ha gravat la sèrie de l'HBO i que n'han sabut aprofitar l'atractiu, com Irlanda del Nord i Croàcia, perquè els fans de la saga creada per George R. R. Martin no només visitin Girona, sinó que hi pernoctin.

Més turistes i pernoctacions

Pel que fa al balanç de l'any passat, van passar per les comarques gironines 4.645.763 turistes, un 3,3% més que el 2014. Les xifres del Patronat, que no inclouen la informació relacionada amb els apartaments turístics, també recullen un increment del 2,83% de les pernoctacions a la demarcació, ja que durant el 2015 s'ha arribat a les 18.888.280.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar ahir que, malgrat ser un any de recessió econòmica i d'estar immersos en «un problema identitari que podria haver afectat el turisme», aquestes xifres demostren que el 2015 «s'ha superat amb nota», excepte el que està relacionat amb el descens d'usuaris de l'aeroport de Vilobí d'Onyar i la caiguda del turisme rus.

En aquest sentit, Ramos va explicar que s'està treballant intensament per recuperar el mercat de l'est, especialment després que el govern rus hagi prohibit que els operadors del seu país treballin al mercat turc. «Hem d'intentar captar part d'aquests turistes que abans anaven a Turquia», va dir el responsable del Patronat, remarcant que pel camí hi haurà competidors importants com Grècia o Itàlia.