Una setmana després de les eleccions del 27-S, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va anunciar que, «veient l'escenari del país», volia un «gran pacte» de govern a la corporació: «Estaria molt bé que els partits que estem a favor del procés poguéssim treballar conjuntament». La idea de Vila -llançada des de l'equip de govern de CiU- va rebre de seguida la complicitat d'ERC, que ja havia fet l'oferiment d'entrar al govern uns mesos abans (al ple de cartipàs de la Diputació del juliol). Independents de la Selva (IdS) també va mostrar interès a formar part del govern, mentre que la CUP ho va rebutjar (igual que el PSC).

Després de la resposta dels grups de l'oposició, l'equip de govern de CiU -amb majoria absoluta a la corporació- va començar les converses per debatre la composició del nou govern. Ara bé, la continuïtat de les trobades va quedar frenada davant la dificultat de Junts pel Sí (CDC i ERC) per tirar endavant el nou govern de la Generalitat. Per això, Vila va avisar que la idea de modificar el govern de la Diputació s'aturava fins que hi hagués acord per al nou executiu del Govern català. Així doncs, una vegada resolta la situació a la Generalitat, Vila ha reprès les negociacions per al nou govern de la institució provincial.

Ahir mateix, ja es va produir una trobada entre CDC i ERC per «reorientar» les converses que s'havien tingut fa uns mesos. Vila va explicar que en les trobades prèvies no havien «aprofundit» gaire perquè es feien sense excessiva «pressa». Segons el president de la Diputació de Girona, fins ara els dos grups havien debatut un «esquema general», tot i que no havien entrat a parlar de responsabilitats ni àrees. Vila es va mostrar ahir «optimista» davant la possibilitat que pugui tirar endavant el nou govern de la corporació i va afegir que considera que no hauria de «sortir malament».

De moment, Vila treballa amb la idea que el nou executiu de la Diputació estigui format per CiU, ERC i IdS. ERC compta amb vuit diputats provincials, mentre que IdS només en disposa d'un. Pel que fa a CiU, al ple de cartipàs de la institució -el passat juliol- tenia 14 diputats repartits de la següent manera: 10 per a CDC i quatre per a Unió. Ara bé, després del trencament entre CDC i Unió, el partit democristià s'ha quedat amb un únic representant a la Diputació de Girona: l'alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez. Vila va afirmar ahir que, de moment, Álvarez «no ha fet cap pas» que pugui «inhabilitar-lo» de seguir a l'equip de govern.

Ara bé, Vila va recordar que el nou govern de la corporació treballarà en la mateixa «línia» que l'executiu de la Generalitat. Per això va destacar que si algú «no se sent còmode», haurà de «deixar» el govern de la institució . Pel que fa a les properes setmanes, Vila va anunciar que la intenció és portar les negociacions «amb discreció». L'objectiu, segons el president de la Diputació, seria que d'aquí a un mes -al ple de febrer- es pogués aprovar el nou cartipàs de la corporació, amb la finalitat de formar un govern que treballi a favor del procés sobiranista de Catalunya.