Aquest no és el primer cap de setmana d'hivern però sí ho són les temperatures que s'han registrat. En bona mesura a causa de l'entrada d'una bossa d'aire polar que s'ha deixat notar en forma de vent del nord amb ratxes de fins a 126 quilòmetres per hora (Portbou). La intensitat del vent es va deixar notar especialment a l'Empordà, el Ripollès i la Garrotxa, obligant els Bombers a realitzar 70 sortides per retirar teules que ballaven, murs enderrocats, arbres caiguts o cartells publicitaris.

A Portbou, per exemple, van haver d'assegurar una part de la plaça del Mercat on el mur que delimita la zona d'aparcament va cedir a causa d'una virulenta ràfega de tramuntana. No hi va haver afectació de vehicles ni persones. A Olot, els bombers van haver de fer diverses sortides per assegurar teulades que amenaçaven amb algun despreniment, com va passar a l'antic magatzem en desús de la plaça Marià Vayreda.

La província va concentrar la major part de sortides que ahir van realitzar els Bombers de la Generalitat a tot Catalunya per causes relacionades amb el vent, ja que l'entrada de la tramuntana va ser especialment destacada al quadrant nord-est i la predicció del Servei Metorològic de Catalunya (SMC) manté per aquest diumenge la tramuntana, encara que més moderada però sense descartar alguns cops forts fins al migdia.

El vent registrat ahir va impedir que els mitjans aeris dels Bombers poguessin operar amb normalitat causa de les turbulències que ocasionava.

L'entrada d'aquesta massa d'aire fred va provocar també una davallada general en els termòmetres d'entre 2 i 10 graus respecte les temperatures màximes registrades divendres. Pel que fa a les mínimes, encara cauran una mica més en la jornada d'avui, especialment al Pirineu i el Prepirineu. Només l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany van poder mantenir-se sempre amb valors positius, registrant Portbou i Banyoles la temperatura mínima més baixa (3 graus).

La resta de comarques van començar la matinada per sota dels zero graus arribant a tenir una diferència de 15 graus entre la temperatura més baixa i la més alta. El cas més representatiu és Vilobí d'Onyar, a la Selva, on es va arribar a una mínima de -4ºC i una màxima d'11,3ºC. Tres quarts del mateix va experimentar Santa Coloma de Farners i Anglès (-1,6ºC de mínima i 10,8ºC de màxima).

La situació climàtica va dur els Bombers ha emetre un avís adreçat als ciutadans que vulguin passar el dia a la muntanya a fi que prenguin les precaucions necessàries per evitar hipotèrmies, accidents en zones gelades o lliscants i disposar de sistemes clàssics d'orientació com mapa i brúixola per l'afectació que pateixen els dispositius electrònics amb el fred.

La tramuntanada també va obligar a prohibir les cremes controlades a l'Alt i el Baix Empordà per l'alt risc d'incendi que presentaven. La resta de la província també tenia un elevat risc, si bé no va caldre arribar a l'extrem de la prohibició.