La investigació a la Diputació de Girona pels pagaments de quatre màsters d'Esade ja s'ha donat per tancada. L'Organisme de Salut Pública de la corporació, Dipsalut, ha conclòs que podia destinar als càrrecs de confiança la mateixa formació que a la resta de la plantilla. Ara bé, per arribar a aquesta resolució, Dipsalut ha pagat gairebé 5.000 euros per un informe d'un catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que ha valorat que els treballadors eventuals no s'han de diferenciar dels fixos. D'aquesta manera, la institució de Salut Pública ha donat per acabat l'expedient que va obrir el passat agost per determinar si aquesta despesa dels màsters fets per càrrecs de confiança s'ajustava a la normativa.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va presentar al Consell Rector de desembre de la institució que lidera un informe del catedràtic de Dret Constitucional de la UPF Rafael Jiménez Asensio. Llavors, Corominas va explicar que Jiménez Asensio havia elaborat el document encarregat amb la jurisprudència «més actual» i que havia conclòs que el dret a la formació és igual tant per als empleats eventuals com per als funcionaris. L'anunci de Corominas al Consell Rector de Dipsalut -que no és una reunió oberta al públic- va arribar ahir al ple de gener de la Diputació de Girona perquè, al torn de precs i preguntes, el diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, va qüestionar com Dipsalut havia decidit resoldre la investigació pel cas dels màsters.

Salellas va criticar que s'hagi pagat un informe, que ha costat 4.840 euros (IVA inclòs), a un catedràtic de la UPF per arribar a una conclusió. En canvi, Corominas va defensar l'encàrrec de l'informe, ja que va qualificar-lo de «necessari» per «reforçar» el document elaborat pels tècnics de la Diputació sobre el mateix cas. També va detallar que la resolució de l'expedient ha apuntat a «dos vessants».

D'una banda, segons Corominas, s'ha determinat que els tràmits pels pagaments dels màsters s'han fet seguint «tots els requisits legals». De l'altra, va destacar que l'informe «específic» de Jiménez Asensio ha permès establir que Dipsalut podia destinar les «partides pressupostàries adients» a la formació dels càrrecs de confiança perquè -com va explicar Corominas- el catedràtic ha valorat que el dret a la formació ha de ser el mateix entre els treballadors eventuals i els fixos. Malgrat tot, Salellas va considerar que s'ha ofert més als càrrecs directius que a la resta de la plantilla.

Tres mesos d'investigació

El cas dels pagaments de quatre màsters d'Esade va començar el passat 31 d'agost, quan Dipsalut va obrir un expedient per la formació rebuda per un alt càrrec i tres més de confiança en els dos últims mandats de la institució. Del 2007 al 2011, sota la direcció de Josep Marigó, Marc Alabert -que llavors feia de gerent- i Natàlia Alcaide -que ocupava la secretaria de Presidència- van cursar el màster en direcció pública «Executive Master in Public Administration», impartit des d'Esade-Universitat Ramon Llull. Entre el 2011 i el 2015, sota la direcció de Corominas, Jordi Brunet -que feia de gerent de Dipsalut- i Àfrica Masó -com a coordinadora de Presidència- van cursar el mateix màster.

Abans que hi hagués l'expedient, una auditoria de l'exercici del 2013 de Dipsalut ja qüestionava una despesa de 19.600 euros en màsters de direcció. Ara, després de tres mesos d'investigació, la Diputació ha valorat que l'informe encarregat al catedràtic «ratifica l'opinió» de la presidència de Dipsalut.