L'Ajuntament d'Olot prepara un procés participatiu per tal de decidir el disseny del Firal d'Olot (passeig d'en Blay). El procés constarà d'una consulta informàtica, per la qual l'Ajuntament ja ha contractat una empresa especialitzada. La previsió és que el procés participatiu comenci en el decurs dels propers mesos, perquè la voluntat anunciada pel consistori és començar les obres durant el darrer trimestre del 2016. Per fer-lo, el ple va aprovar una reserva de 2.800.000 € al pressupost del 2016, que és el cost total de la consulta i els treballs de construcció.

En l'anterior mandat, l'Ajuntament ja va fer una consulta ciutadana per tal de donar una solució als usos del Firal. A l'abril del 2014, l'Ajuntament va obrir un espai al seu portal informàtic, perquè els veïns poguessin donar la seva opinió. La consulta anònima va servir per afermar la voluntat de l'Ajuntament de CiU de limitar les utilitats del Firal. Es tractava d'una intenció sense gaire oposició al ple, però sí al carrer. Hi havia dues parts: la de les entitats que organitzaven àpats i actes al Firal i els veïns. Les entitats es van poder queixar al ple gràcies a una modificació del Reglament Orgànic Municipal, però sense resultats. Al final, l'Ajuntament va aprovar les limitacions per tal d'ajudar al descans d'uns veïns que -en part- es queixaven de ja tenir les Festes del Tura sota la finestra.

La consulta actual tractarà sobre un disseny que ja ha estat força debatut. Segons ha apuntat en diferents ocasions, l'alcalde Josep Maria Corominas. El nou aspecte del Firal no pot diferir gaire del seu entorn el Firalet (passeig Bisbe Guillamet) i de l'edifici de l'arxiu i de la sala Torin.

Els dibuixos fets públics el 2007 - abans que la crisi posposés l'obra - proposaven una continuïtat de l'edifici de l'arxiu. Eren una combinació de colors rovells i grisos basalt que havien de donar una connotació volcànica a la gran superfície lliure del centre d'Olot formada pel Firal i pel Firalet.

En els darrers temps, hi ha hagut d'altres propostes polítiques. La regidora Clara Casanovas (ERC) va proposar un disseny pràctic i econòmic que servís per solucionar el deteriorament del Firal. En la mateixa opinió, s'ha expresat una de les portaveus de la CUP en els darrers plens. Mirei Tresserras ha demanat una intervenció ràpida i econòmica al Firal.

Tresserras també és partidària d'una consulta. En els darrers plens ha demanat una compareixença ciutadana de l'Ajuntament, perquè expliqui els pressupostos del 2016, aprovats a l'octubre. També es preveu que hi hagi una comparaixença o que almenys sigui demanada per tal de decidir el disseny del Firal.

Tresserras també ha demanat una renovació del portal informàtic de l'Ajuntament. La renovació del portal passa per l'agilització de la consulta del Firal i per l'aplicació de la Llei de Transparència. Les dues circumstàmcies fan preveure que -en breu- l'Ajuntament anunciï la posada en servei d'un nou portal. Mentrestant, les lloses de 40 anys del Firal s'eleven per culpa dels arrels dels arbres. Els arbres -a vegades- també cauen.

La renovació del Firal ha hagut d'esperar els 8 o 9 anys de la crisi econòmica, però ara la renovació sembla que no es posposarà.