Les portes de la gerència territorial a Catalunya del Ministeri de Justícia registren, un dia més, cues de centenars de persones per obtenir la certificació que acredita que no es tenen antecedents penals relacionats amb la violència o abusos sexuals i, així, poder treballar amb menors. L'oficina, al carrer Garcilaso de Barcelona, només obre als matins i, ahir, abans de les 9, la cua ja donava la volta a l'illa de cases. A diferència d'altres dies, avançava a bon ritme. Dimarts, el Departament d'Ensenyament va prorrogar fins al 23 de març el termini perquè els mestres substituts presentin el certificat. També l'hauran d'obtenir, entre d'altres, monitors d'esplai i menjadors o pediatres.

El primer d'ahir, de Sant Feliu

Ahir es van expedir 560 torns. El primer a arribar va ser Francesc Bosch, procedent de Sant Feliu de Guíxols, i que va agafar el primer lloc de la cua dimarts a les 10 de la nit per assegurar que podria disposar de la documentació. Segons va explicar, va decidir «assegurar el tret» després de veure com el dia abans hi havia hagut persones que ja s'esperaven des de les dues de la matinada. Els docents i professionals que necessiten aquesta documentació per treballar amb menors van intentar combatre el fred amb cadires, mantes, gorres i motxilles.

Tot i les cues, no es van produir situacions de tensió, ni quan una dona va intentar colar-se sense èxit en una cua on hi havia més de 600 persones. També es va donar el cas de ciutadans que s'havien dirigit a l'oficina per fer altres tràmits i que van acabar marxant davant la possibilitat de no poder ser atesos. L'oficina de Barcelona és l'única de tot Catalunya i donava uns 400 números diaris abans de Nadal per a totes les gestions, una xifra que s'ha pogut incrementar els darrers dies fins a 800 o 1.000 persones diàries amb el reforç de dos funcionaris.

«És el tercer cop que vinc ja», es lamentava Samanta Rozas, una entrenadora de patinatge que va esperar des d'un quart de 8 del matí per aconseguir torn i va denunciar que «els altres dos dies, tot i tenir número, van tancar portes i no van deixar passar». Francesc Llorella és conductor d'autobusos i necessita el certificat de penals per poder fer viatges escolars. «És vergonyós haver d'esperar tanta estona, que per internet no hi hagi mitjans suficients, que a tot Catalunya només hi hagi una oficina... ho trobo deplorable», va criticar. Lorella és de Mataró i feia cua des de les 6 del matí. A un quart d'11 del matí, la cua ja tan sols ocupava uns quants metres davant la porta de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia i a dos quarts ja s'havien repartit els 560 torns. Unes poques persones que van arribar més tard de l'obertura es van quedar sense número, mentre que la gran majoria dels que hi eren des de la matinada o ben d'hora, n'havien aconseguit. I ja amb el número, van esperar almenys una hora més per a la gestió.

En qualsevol cas, no totes les persones que esperaven eren professionals que han de treballar amb menors. Per exemple, Carmen Ortega necessitava recollir les últimes voluntats de la seva mare: «Hem vingut a les 4 de la matinada, el meu pare té 80 anys i no està per aguantar una cua així».

Atès que el certificat d'antecedents penals tarda gairebé 3 mesos a arribar per correu i el lloc web on es pot demanar està col·lapsat, la majoria de professionals que necessiten aquest document es veuen obligats a acudir a la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia.