Una estructura antiga, amb afegits de molts anys d'existència, alenteix les obres dels espais comercials dels baixos de l'antic Hospital Sant Jaume, al centre d'Olot. Entre el carrer doctor Fàbrega i la plaça de l'Hospital, la cooperativa Abacus havia previst obrir un establiment per la passada campanya de Nadal i no va poder fer. Segons ha explicat el regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda (CiU), la causa van ser unes parets mitgeres i uns fonaments molt antics i poc segurs per a l'espai diàfan i ampli que necessita la cooperativa.

La situació de l'estructura -segons ell- ha aconsellat l'elaboració d'un estudi tècnic. La previsio és que, quan estigui acabat, les obres es reemprenguin. La intenció -segons Vayreda- és que la cooperativa pugui obrir entre el març i l'abril.

L'altre espai comercial és el de la firma de roba Mango. Està situat al l'espai de les antigues consultes externes, al llarg del carrer Sant Rafel, considerat el carrer comercial de la ciutat. La franquícia de roba -segons Vayreda- tenia previst obrir pel febrer, però hauran d'esperar un mes.

«En aquest cas -ha apuntat Vayreda- les obres de l'espai comercial van lligades a les de l'illa energètica». Es tracta del sistema d'energies renovables que ha de proporcionar calefacció i aigua calenta a l'edifici, a la Plaça Mercat, als geriàtrics Santa Joaquima, Montsacopa i la Caritat, i al Museu de la Garrotxa. A més, ha de tenir un espai de promoció de les renovables.

Vayreda ha indicat que les obres de l'illa energètica avancen bé, tot i que també s'han trobat amb dificultats per adequar els nous equipaments energètics a les estructures de l'antic centre sanitari. Sobre els efectes de les dues franquícies a la resta del comerç, Vayreda ha exposat que les considera un benefici per al conjunt del comerç. El seu criteri és que propiciaran la vinguda de clients als carrers d'Olot i que faran més competitiu el comerç envers les altres ciutats.

Vayreda ha avançat l'obertura d'una altra franquícia davant de la Plaça Mercat.