Qualsevol persona amb un mòbil a l'abast pot alertar de la presència d'una espècie invasora. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va presentar ahir l'aplicació IASTracker, que permet avisar quan es localitza una espècie invasora de fauna i/o flora. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel grup IC5Team, que està format per cinc investigadors d'un programa de postgrau de l'ICGC.

L'app ha resultat guanyadora del concurs d'aplicacions MyGEOSS dedicat al domini ambiental i organitzat per la Comissió Europea. L'objectiu del concurs és desenvolupar uns sistemes d'observació de la terra, basats en aplicacions gratuïtes d'Internet, perquè els ciutadans informin sobre els canvis que es produeixen a l'entorn. L'app IASTracker es posarà en marxa amb una prova pilot a Catalunya i Bèlgica, tot i que també es podrà fer servir a la resta del món.

Per tant, malgrat que qualsevol persona amb un smartphone pot introduir a l'app l'albirament d'una espècie invasora des de qualsevol punt del territori, en el cas de Catalunya l'aplicació fa especial èmfasi al massís del Montseny i al delta de l'Ebre. De les 1.132 espècies exòtiques localitzades a Catalunya -tant de fauna com de flora-, 49 es consideren invasores. Per facilitar la detecció, l'app mostra fotos de les diferents espècies.

Per això, l'aplicació compta amb imatges d'algunes espècies invasores a les comarques gironines, com la cotorra argentina (localitzada a la ciutat de Girona), la tortuga de Florida (present a municipis gironins amb espais d'aigua) i el morrut roig de les palmeres (detectat a poblacions de la Costa Brava). També disposa de fotos d'altres espècies, com l'ungla de gat (que es concentra al Cap de Creus), l'ailant (que també s'ha localitzat a la Costa Brava) i el cargol poma (que a la demarcació de Girona es va detectar per primer cop a l'estiu, al Baix Empordà).

Per utilitzar l'app, els ciutadans es poden descarregar l'aplicació -que és gratuïta i està disponible en català, castellà, anglès i francès- per Android o iOS. A partir d'aleshores, només han d'introduir les dades de les seves observacions (tant notes com fotos) a l'app. Les dades es dipositen a un portal web amb un mapa, denominat «geoportal», que és d'accés lliure. Una vegada les observacions són validades, a través del «geoportal» es poden consultar quantes espècies invasores s'han localitzat arreu del món. El portal web també disposa d'un cercador que permet buscar per grups d'espècies, fauna o flora i per data.