La direcció de l´escola Aldric de Cassà de la Selva, un dels dos centres públics que hi ha al municipi, ha expulsat tres alumnes durant una setmana per un presumpte cas d´assetjament escolar, bullying.

Els menors, que cursen quart de Primària i tindrien entre 9 i 10 anys, assetjaven un altre estudiant i no el deixaven tranquil. Segons l´Agència Catalana de Notícies, els menors li enviaven missatges de WhatsApp, extrem que aquest diari no ha pogut confirmar. La direcció del centre ha decidit posar fi d´arrel al problema i els ha enviat a casa durant una setmana. Aquesta decisió no ha agradat als pares dels alumnes expulsats, que s´han queixat. La polèmica que s´ha generat arran de la situació ha obligat Ensenyament a intervenir. Els tres alumnes ja han complert el càstig i s´han reincorporat aquesta setmana a les classes.

El col·legi d´educació Infantil i Primària Aldric és la segona escola pública que hi ha a Cassà de la Selva, després del Puig d´Arques. El centre educatiu s´ha vist afectat per un problema de convivència que ha involucrat alumnes de quart curs de Primària. Tres d´ells es dedicaven a assetjar-ne i a criticar-ne un altre, amb el qual també es van produir baralles.

La direcció del centre ha hagut d´intervenir per acabar amb aquesta presumpta situació de bullying. L´escola va optar per enviar a casa els tres nens durant una setmana. L´expulsió es va fer efectiva la setmana passada.

El càstig que s´ha aplicat als seus fills no ha agradat els pares dels alumnes expulsats, que han qüestionat l´actuació de l´escola fins al punt d´amenaçar d´interposar denúncies. Paral·lelament, dues de les famílies dels expulsats s´han posat en contacte amb aquest diari per negar els fets.

La polèmica que s´ha generat arran de la situació ha obligat Ensenyament a intervenir. Dilluns, les famílies es van ­reunir amb la Inspecció dels Serveis Territorials d´Ensenyament i aquesta setmana està previst que es realitzi una altra trobada a l´escola Aldric, en la qual també participarà la direcció del centre i es buscarà resoldre el conflicte.

Des del Departament no s´han volgut donar detalls del cas perquè asseguren que són fets que s´emmarquen estrictament dins l´àmbit privat del centre i on, a més, hi ha menors implicats. Sí que s´ha dit, però, que s´han activat els protocols establerts per a aquests tipus de casos. Els centres tenen potestat per prendre decisions com aquesta i Ensenyament no hi sol intervenir, si no és per mitjançar.

A les comarques gironines, un altre cas de bullying que va transcendir va tenir lloc a l´institut de Llançà l´octubre del 2013. En aquest cas, l´assetjament es va fer a través de la xarxa. Cinc estudiants van obrir dues pàgines a internet des d´on van penjar tota mena de comentaris anònims i despectius cap a altres joves de l´institut. Per saber qui eren, la direcció de l´institut de Llançà va fer servir un mètode expeditiu. Va convocar tots els alumnes en una sala i, en presència de la Policia Local, els va passar un vídeo d´una adolescent canadenca que s´havia suïcidat víctima del bullying.

Casos a la ciutat de Girona

Fa pocs dies, l'Ajuntament de Girona va fer balanç de l'activitat dels dels "agents tutors", una unitat creada especialment dins la policia per fer front als conflictes escolars. Pel que fa a l'assetjament escolar -el popularment conegut com a "bullying"-, la policia va detectar cinc menors implicats. Es tracta d'un atac consensuat i dirigit envers un menor, de forma sistemàtica i repetida, amb l'únic objectiu d'avergonyir-lo públicament a través d'insults o agressions.

Prevenció a Olot

«No és que ens hàgim trobat en cap cas concret, però sabem que existeix», informava fa uns dies Josep Berga, regidor de Benestar Social i Drets Civils a l'Ajuntament d'Olot, que va anunciar la creació d'un protocol per als mestres i docents en general. Es tracta d'un pla precís i detallat que els docents vinculats a l'Ajuntament hauran d'aplicar quan detectin situacions de minorització i menysteniment de nens i nenes. Berga va avançar una potent acció de prevenció contra l'assetjament escolar la propera tardor. Tot i que encara no va concretar els títols, va indicar que faran exposicions i obres de teatre amb un argument clar sobre l'assetjament.