El 80% dels trasplantaments de moll de l'os que s'han fet a Girona han estat exitosos. L'hospital Josep Trueta i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han assolit els cent trasplantaments de medul·la òssia i en prop d'un 80% dels casos, el procediment ha estat eficaç. En el 20% restant, el pacient ha recaigut.

El programa de trasplantaments de moll de l'os es va posar en marxa a Girona l'any 2009, i des de llavors ha tractat un centenar de pacients, com va avançar Diari de Girona. D'aquests, la majoria estaven afectats amb càncers de la sang: 59 amb mieloma, 35 amb limfoma, dos amb leucèmia aguda i quatre d'altres patologies.

La tendència, explica el cap d'Hematologia Clínica de l'ICO, el doctor David Gallardo, és que aquests procediments vagin a l'alça, no tant per un augment de la incidència de les malalties hematològiques, sinó perquè els avenços mèdics permeten arribar a pacients que abans no haurien estat candidats per sotmetre's a aquests trasplantaments.

En el cas de Girona, explica el doctor Gallardo, el programa està "plenament consolidat" i encara pot créixer una mica més. Si l'any 2013 a Girona es van fer un 6% dels trasplantaments d'aquest tipus a Catalunya, d'acord amb la proporció de població, a la llarga s'hauria d'arribar al 9.

Reiniciar la producció de la sang

Aquest procediment -en què col·laboren professionals de l'ICO, del Trueta i del Banc de Sang- restaura el moll de l'os del pacient afectat per la quimioteràpia. Abans del tractament de quimio, s'extreuen cèl·lules mare sanguínies del pacient i es preserven per a administrar-li de nou després de la teràpia. Així, repoblen una altra vegada el moll de l'os i reinicien la formació de la sang amb normalitat.