Aquest hivern està sent suau meteorològicament. La situació ha alterat els hàbits d'hivernada d'ocells aquàtics i marins, ja que en un hivern fred Catalunya rep grans quantitats d'espècies procedents d'Europa així com algunes de la Mediterrània Oriental. En canvi, cada vegada més, es detecten menys espècies rares o escasses que no arriben a les latituds de Catalunya, a causa de la suavitat de l'hivern als seus climes.

Per estudiar l'efecte de les temperatures en els ocells, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha portat a terme el cens hivernal. Tot i que encara no es disposa de les dades definitives, les evidències observades permeten fer-ne una primera anàlisi. El fet és que una de les aus associades amb la costa és el gavià argentat, una espècie no protegida. Molts dels gavians són locals i abunden a la Costa Brava, entre altres zones.

Aquest any, la població hivernal del gavià s'ha reduït en alguns indrets fins a un 30% respecte al 2015. El descens s'atribueix més a la manca d'immigració d'exemplars forans que a una disminució de la població reproductora. Enguany s'han censat 6.491 gavians argentats a les Illes Medes (9.428 el 2015) i 1.186 al Parc Natural del Cap de Creus (1.498 el 2015).

Pel que fa a la presència de corbmarins grossos hivernants, també és baixa. La temperatura suau d'aquest hivern ha provocat que hi hagi menys exemplars de l'espècie des del nord. Per això, al Parc Natural del Cap de Creus s'han detectat 61 exemplars, davant dels 71 del 2015 i els 110 de l'any 2010. La combinació de mesures de gestió a les poblacions nidificants del Bàltic i d'Escandinàvia amb la temperatura suau, no fa necessària una hivernada tan meridional en l'àmbit europeu i la gestió efectuada localment pot explicar aquesta tendència a la reducció, segons el Departament de Territori.

Sobre el nombre d'ànecs, a les comarques gironines els fenòmens locals poden explicar l'increment d'ànecs al Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter. Els més de 4.500 collverds detectats marquen un rècord absolut des que hi ha censos hivernants. El nombre es deu a desplaçaments de poblacions des del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que ha passat dels 6.813 exemplars de collverd censats el 2015 a 3.343 el 2016. El total d'ànecs observat als Aiguamolls de l'Empordà ha passat de 10.611 el 2015 a 6.612 el gener d'aquest any.

El Departament de Territori va recordar que ahir se celebrava el Dia Mundial de les Zones Humides, que commemora la signatura del Conveni Ramsar per a la protecció i ús racional dels aiguamolls. L'Estat espanyol compta amb 74 llocs Ramsar, dels quals dos corresponen a les comarques gironines: Aiguamolls de l'Empordà (4.784 ha) i l'Estany de Banyoles (1.033 ha).