La Junta Central de Directors de Catalunya d´Ensenyament Primari estarà «molt més sensible» davant els possibles casos d´assetjament escolar, també conegut com a bullying, i va assegurar que «actuarem amb més rotunditat per evitar que l´alumne pateixi». Així de contundent es va expressar un dels integrants de la permanent de la Junta, el director gironí Cristóbal Sánchez.

Com a representant de la Junta Central de Directors de Primària, Sánchez ahir va manifestar que «aquest és un tema que posarem sobre la taula i en el que hi treballarem». Alhora, el docent -que a Girona dirigeix l´escola de Vila-roja- va matisar que els casos d´assetjament escolar a Primària no abunden, però va remarcar que experiències recents amb desenllaços tràgics «activen encara més l´alerta». Per aquest motiu, va afirmar que des de les direccions dels centres educatius «insistim més» en les conductes que poden resultar nocives per a escolars. «La sensibilitat social ha canviat i calia», va concloure.

La Junta Central de Directors d´Ensenyament Primari està formada per tres representants de les Juntes Territorials, escollits pels mateixos directors.

Cristòbal Sánchez va fer aquestes reflexions l´endemà que transcendís un cas d´assetjament escolar al centre d´educació Infantil i Primària Aldric, de Cassà de la Selva. Per aturar la situació, l´equip directiu va decidir expulsar tres alumnes de quart curs de Primària -d´entre 9 i 10 anys- durant una setmana.

Tres hores de reunió

Ahir al matí, i a les instal·lacions de l´Aldric, l´inspector en cap dels Serveis Territorials d´Ensenyament a Girona, Josep Xirgu, va mantenir una llarga reunió de prop de tres hores amb els pares dels tres menors expulsats i la direcció de l´escola. La d´aquest dimecres ha estat la segona vegada que l´inspector ha mediat en l´assumpte, després que dilluns rebés els mateixos pares disgustats pel procediment del col·legi; i d´aquí a uns dies està previst que es repeteixi una trobada entre les tres parts. D´altra banda, l´inspector en cap de Girona es va reunir a part amb els pares del menor que va patir l´assetjament.

El director en funcions dels Serveis Territorials d´Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va explicar que la trobada d´ahir va servir «per acostar posicions i, sobretot, per garantir que els menors -agredit i agredits- no resultin perjudicats». El responsable del Departament va remarcar que la Inspecció intervé sempre que hi ha un conflicte, oferint assessorament i mediació. En aquest cas, Bayot va assenyalar que «les discrepàncies entre l´equip directiu i els pares eren més de forma que de fons». La durada de la reunió va posar de manifest el grau de complicació.

Sobre la decisió d´expulsar els escolars, el director territorial va dir que l´escola -amb potestat per decidir en aquestes situacions- va detectar i descobrir un fet que va considerar prou greu com per imposar un càstig cautelar, que va aplicar de manera immediata i abans de portar-lo al Consell Escolar. Segons consta a Bayot, les accions que l´escola volia frenar eren, fonamentalment, insults i vexacions. «L´important és que, des d´avui en endavant, els nens aprenen la lliçò però se´ls protegeix de la comunitat educativa», va resumir Albert Bayot, qui va explicar que això últim era el que preocupava més als pares. La direcció de l´escola Aldric va declinar fer cap declaració.