L´extensió de la jornada intensiva a educació Primària preocupa la Federació d´Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) per la càrrega que aquesta mesura pot suposar per als avis, ja que els infants tindran la tarda lliure i moltes famílies optaran per deixar-los al seu càrrec. El president d´aquesta organització, Mario Cugat, va afirmar que «l´explotació de l´avi està bastant generalitzada».

En opinió de la Fatec, la prova pilot d´horari intensiu a Primària i la seva ampliació a més centres a partir del curs vinent comporta un sobrecost per a les famílies, tant «per la necessitat de deixar els nens al menjador de l´escola» com per la de «realitzar activitats extraescolars» durant el temps lliure de la tarda. Per a la federació, a la pràctica, això és una reducció de la gratuïtat de l´ensenyament a Catalunya.

Però la preocupació del col·lectiu va més enllà perquè, segons va explicar Mario Cugat, «sospitem que es dóna per fet que, sigui de forma clara o subtil», els avis i les àvies cobriran les noves hores lliures de l´alumnat. Davant aquest supòsit, el president de la Fecat va remarcar que els avis «no són funcionaris i no estan obligats a fer el que no els correspon». Alhora, va defensar que les persones grans «han de poder decidir com viure la seva vida jubilada».

D´altra banda, Cugat va recordar que molts jubilats no tenen ni les condicions físiques ni les econòmiques idònies per tenir cura dels néts -cosa que inclou donar-los el dinar. «Molts ho fan amb gaudi i naturalitat, però sempre des de la seva llibertat d´opció -va dir- i no ho han de fer per via impositiva».

La Federació d´Associacions de Gent Gran de Catalunya proposa que, quan es valori la possibilitat d´aplicar la jornada intensiva, les escoles també tinguin en compte el seu punt de vista, a més del de l´Associació de Mares i Pares d´Alumnes (AMPA). El seu argument és que «a la fi, segurament seran els que executaran els acords presos, sigui de bon grat o oblitats pels seus fills».

És més, el president de l´entitat afirma que «en massa famílies» els avis són «els autèntics educadors i cuidadors dels fills». Per corregir aquesta situació, la Fecat defensa la racionalització d´horaris escolars, laborals i familiars, «un projecte del que tant es parla i no avança».

Mario Cugat va explicar que la preocupació per aquest fet està present a les seves associacions comarcals, de les quals en tenen 55 a tot Catalunya i 10 són de la demarcació de Girona. El president va dir que les entitats de gent gran gironines són de les més actives.