Des d'aquest gener, l'hospital Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt han integrat l'Anatomia Patològica en un únic servei. El mes passat es va iniciar la darrera fase de les obres que permetran ampliar i millorar l'espai que ocupa el servei a l'hospital Trueta, que estarà llesta a la primavera, però des de principis d'aquest any totes les mostres ja s'estan analitzant al centre de referència de les comarques gironines.

Amb aquesta integració de l'activitat, expliquen fonts dels dos hospitals, el nou servei d'Anatomia Patològica assumirà tots els estudis de càncer de mama que es fan a la regió sanitària de Girona i superarà els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies.

Concentrar tota l'activitat a l'hospital de Girona, a més, permetrà unificar els criteris diagnòstics i optimitzar l'arxiu de tumors per a la recerca i els assaigs clínics.

El servei disposa ara de 35 professionals, ja que ha guanyat personal perquè s'han pogut contractar dos nous facultatius i dos tècnics especialistes més.

Entre les millores més destacades dels treballs de remodelació, indiquen des del Trueta, hi ha la renovació total de la sala d'autòpsies, que també acollirà les autòpsies clíniques provinents de Santa Caterina. Fins ara, l'hospital de Salt no disposava d'aquest recurs.

L'actuació ha servit també per renovar tota la maquinària del Servei i incorporar nou aparellatge, fet que permet integrar al Trueta l'activitat de patologia molecular i que suposarà un estalvi anual d'uns 350.000 euros.

Trasllat provisional

La inversió en el projecte de reforma i millora del servei d'Anatomia Patològica, que està ubicat a la planta -1 de l'hospital Josep Trueta, és de 280.000 euros.

Fins ara, els treballs han servit per fer la nova sala d'autòpsies i els vestidors, la sala de congelació del Banc de Tumors i un magatzem per a peces quirúrgiques.

També s'ha acabat el nou espai mèdic per als patòlegs i una sala destinada a sessions clíniques.

Els últims treballs, que ara s'inicien a la planta -1 i que s'acabaran a la primavera, serviran per ampliar la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, així com l'àrea de treball dels tècnics del Servei d'Anatomia Patològica.

Mentre duri la tercera fase de les obres alguns espais del Servei es traslladaran provisionalment a la planta -2 de l'hospital. En aquesta planta s'ha guanyat espai gràcies a l'aprofitament d'una zona d'antics magatzems i del local del SEM.